ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε συνομιλίες με τους συμμάχους για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

ΗΠΑ: Σε συνομιλίες με τους συμμάχους για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν AP Photo/Jose Luis Magana

Σε συνομιλίες είναι οι ΗΠΑ με τον Καναδά και άλλους συμμάχους για τον περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας, όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Μιλάμε για πλαφόν στις τιμές ή εξαίρεση τιμών, (μέτρα) που θα ενίσχυαν τους πρόσφατους και προτεινόμενους ενεργειακούς περιορισμούς από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, θα μείωναν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και θα μείωναν τα έσοδα του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, επιτρέποντας ταυτόχρονα να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε η Γέλεν σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.

«Πιστεύουμε ότι μια εξαίρεση τιμών είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να αποτραπούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις σε (νοικοκυριά με) χαμηλότερα εισοδήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος στα τρόφιμα και στην ενέργεια», πρόσθεσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχοντας πλάι της την Καναδή ομόλογό της Κρίστια Φρίλαντ.

Η Ρωσία κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου για την Κίνα

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε επίπεδο ρεκόρ τον Μάιο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία ως τον κορυφαίο προμηθευτή, καθώς τα διυλιστήρια εξαργύρωσαν τις προμήθειες με έκπτωση εν μέσω κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που διοχετεύονται μέσω του αγωγού ανατολικής Σιβηρίας Ειρηνικού και των θαλάσσιων αποστολών, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 8,42 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα από την κινεζική γενική διοίκηση τελωνείων.

Οι αποστολές ισοδυναμούν με σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) και αυξάνονται κατά περίπου ένα τέταρτο, από 1,59 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού κολοσσού διύλισης Sinopec και της κρατικής Zhenhua Oil, αύξησαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ωθούμενες από τις μεγάλες εκπτώσεις μετά την αποχώρηση των μεγάλων δυτικών πετρελαϊκών και εμπορικών οίκων λόγω κυρώσεων.

Οι εκπτώσεις έως και 30% βοήθησαν τη Ρωσία να κρατήσει τα ταμεία της γεμάτα παρά τις κυρώσεις από τη Δύση που έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν την οικονομία της χώρας. Το Κρεμλίνο εισέπραξε περίπου 20 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο.

Η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 60% τους τελευταίους 12 μήνες στα 112 δολάρια το βαρέλι για το διεθνές αργό πετρέλαιο αναφοράς τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ