ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δύσκολη ημέρα για τον Μακρόν - Σε συνεχείς διαβουλεύσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών

Γαλλία: Δύσκολη ημέρα για τον Μακρόν - Σε συνεχείς διαβουλεύσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντάται σήμερα με έξι πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ AP Photo / Gonzalo Fuentes

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις παντός τύπου και σε όλα τα επίπεδα σήμερα, Τρίτη, στη Γαλλία μετά τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, δίνοντας έτσι, τουλάχιστον προς το παρόν, τέλος στη φιλολογία των τελευταίων δύο ημερών περί επικείμενης αντικατάστασής της, συναντάται σήμερα με έξι πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το μεσημέρι, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, είχε γεύμα εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Αντικείμενο των συζητήσεων του προέδρου Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα και με κάποιους αύριο είναι, σύμφωνα με το προεδρικό Μέγαρο, η διερεύνηση των προθέσεών τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που δεν έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Τόσο οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι σύμμαχοι του Μελανσόν Σοσιαλιστές δεν άφησαν περιθώρια συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες, σημειώνοντας όμως πως δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Στο μεταξύ, και ενώ ολοκληρώνεται η άφιξη και η καταγραφή των νέων μελών της Εθνοσυνέλευσης, η Λαϊκή Ένωση, η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα. Αν, όπως συμφώνησαν προεκλογικά, προχωρήσει το κάθε κόμμα της παράταξης στη σύσταση δίκης του κοινοβουλευτικής ομάδας, τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδειχτεί το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που κέρδισε περισσότερες έδρες από την Ανυπότακτη Γαλλία, το μεγαλύτερο από τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας.

Ο Μελανσόν πρότεινε ήδη δημοσίως να ακυρωθεί η προεκλογική συμφωνία και να υπάρξει ενιαία αριστερή ομάδα, προκαλώντας τους πρώτους ενδοπαραταξιακούς τριγμούς. Σήμερα ο Μελανσόν «συνόδευσε» τους βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας στην εν σώματι άφιξή τους στην Εθνοσυνέλευση. Ο Αρχηγός της Λαϊκής Ένωσης, ο οποίος δεν θέλησε να εκλεγεί βουλευτής, από αύριο δεν θα έχει δικαίωμα εισόδου. Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα που είχαν δικαίωμα εισόδου τόσο οι ερχόμενοι όσο και οι απερχόμενοι βουλευτές, όπως ο Μελανσόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ