ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα: Ρώσοι βασάνισαν και σκότωσαν τον Ουκρανό φωτορεπόρτερ Μαξ Λεβίν

Έρευνα Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα: Ρώσοι βασάνισαν και σκότωσαν τον Ουκρανό φωτορεπόρτερ Μαξ Λεβίν
«Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση της έκτης μας προσφυγής ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης», σημείωσε η RSF EPA/ABED AL HASHLAMOUN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στοιχεία που δείχνουν ότι ο διάσημος Ουκρανός φωτορεπόρτερ Μαξ Λεβίν και ο συνοδός του Ολεξίι Τσερνίσοφ δολοφονήθηκαν και ίσως προηγουμένως βασανίστηκαν, από Ρώσους στρατιώτες τον Μάρτιο, διαθέτει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), οι οποίοι δημοσίευσαν σήμερα, Τετάρτη, σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Ουκρανία.

«Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση της έκτης μας προσφυγής ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης», σημείωσε η RSF προς το AFP. Η προσφυγή αυτή «θα αφορά αποκλειστικά την περίπτωση του Μαξ Λεβίν, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ αρκετών άλλων περιπτώσεων στην πέμπτη προσφυγή μας στις 27 Μαΐου», προσθέτει η οργάνωση.

Το πτώμα του δημοσιογράφου και του συνοδού του, του στρατιώτη Ολεξίι Τσερνίσοφ, βρέθηκαν την 1η Απριλίου σε δάσος στις παρυφές του Μοστσούν, ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων από το Κίεβο. Οι δύο άνδρες εξαφανίστηκαν στις 13 Μαρτίου.

Από τις 24 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου, η RSF απέστειλε εκεί ομάδα ερευνητών που απαρτιζόταν κυρίως από τον πολεμικό φωτορεπόρτερ Πατρίκ Σοβέλ, ο οποίος είχε εργαστεί μαζί με τον Μαξ Λεβίν για μερικές ημέρες στα τέλη του Φεβρουαρίου στην επαρχία του Ντονμπάς.

«Οι έρευνες επέτρεψαν να έρθουν στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι ο φωτορεπόρτερ και ο συνοδός του εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, αφού ανακρίθηκαν και μάλλον βασανίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις την ημέρα της εξαφάνισής τους», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Αυτοί στηρίζονται κυρίως στις φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος και σε υλικά στοιχεία που βρέθηκαν στο σημείο: σφαίρες, που σύμφωνα με τους ίδιους χρησιμοποιούνται εν γένει από τον ρωσικό στρατό, και αποδείξεις για την ρωσική παρουσία εκεί (συσκευασίες από τρόφιμα, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πακέτα τσιγάρων, κατάλογοι οδηγιών για τη χρήση ρουκετών κλπ.).

Η έκθεση καταλήγει σε δύο υποθέσεις όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων.

Στο πρώτο σενάριο, ο Μαξ Λεβίν και ο συνοδός του, του οποίου το πτώμα βρέθηκε απανθρακωμένο, μπορεί να πυροβολήθηκαν, αφού εντοπίστηκαν εν αγνοία τους από Ρώσους στρατιώτες.

Στο δεύτερο σενάριο, οι δύο άνδρες μπορεί να συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους από Ρώσους στρατιώτες, να ανακρίθηκαν, ακόμη και να βασανίστηκαν ξεχωριστά (στην περίπτωση του Ολέξιι Τσερνίσοφ μπορεί να του έβαλαν φωτιά ενώ ήταν ζωντανός) και στη συνέχεια να τους σκότωσαν.

Η RSF δηλώνει ότι η ουκρανική εισαγγελία αποδέχθηκε αίτημά της και της «έδωσε εννέα υλικά αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν εκεί, όπως και ένα στικάκι USB που περιέχει πολλές δεκάδες φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον Πατρίκ Σοβέλ στον τόπο του εγκλήματος».

Ο Μαξ Λεβίν είναι ένας από τους οκτώ δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε πιο πρόσφατα είναι ο Γάλλος Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του από θραύσμα οβίδας που είχε ριφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στις 30 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ