ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης

Γαλλία: Ο Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης
O Εμανουέλ Μακρόν αναζητεί συμμάχους έχοντας συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των γαλλικών κομμάτων μετά την αποτυχία να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές Ludovic Marin, Pool via AP

Διάγγελμα προς το έθνος θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τετάρτης όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί στους πολίτες στις 20.00, τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι Μακρόν και τα κόμματα που τον στηρίζουν στις βουλευικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στις εκλογές της Κυριακής και προσπαθούν να βρουν συμμάχους ώστε να υλοποιήσουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει δημοσίως το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Την Τρίτη, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνεχείς διαβουλεύσεις παντός τύπου και σε όλα τα επίπεδα στη Γαλλία μετά τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε έξι πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τη διερεύνηση των προθέσεών τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που δεν έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Τόσο οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι σύμμαχοι του Μελανσόν Σοσιαλιστές δεν άφησαν περιθώρια συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες, σημειώνοντας όμως πως δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Τα τελικά αποτέλεσματα των εκλογών στη Γαλλία

Να σημειωθεί ότι στις βουλευτικές εκλογές, η παράταξη Ensemble («Μαζί») του Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61.

Η ήττα που υπέστη ο κυβερνητικός σχηματισμός του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, είναι σημαντική.

Ο γαλλικός Τύπος κάνει λόγο για «σοκ». Σε πρώτο πλάνο, προφανώς το σοκ αφορά τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και το δεύτερο, την άνοδο της Ακροδεξιάς που πλέον μετρά μια σημαντική νίκη στη σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Γαλλίας.

Γαλλία ή το τέλος του «Μακρονισμού»: To εκλογικό «χαστούκι», η νίκη Μελανσόν, το ακροδεξιό φάντασμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ