ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Μακρόν - Προς μια δύσκολη αναζήτηση συμμάχων

Γαλλία: Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Μακρόν - Προς μια δύσκολη αναζήτηση συμμάχων
Yoan Valat, Pool via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα: με ποιον θα «συγκατοικήσει» καθώς κανείς δεν δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί του.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της άκρας δεξιάς, που προ διμήνου σκεπτόταν να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος της, βλέπει ήδη τον εαυτό της να στρογγυλοκάθεται το 2027 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ως τότε θα αντιπολιτεύεται τον Μακρόν παντού και στα πάντα.

Το ίδιο δηλώνει πως θα πράξει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν φαίνεται ούτε αυτός διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας.

Ο μόνος λοιπόν που αναμένεται να αποχωρήσει το 2027 από τα πολιτικά πράγματα είναι ο κ. Μακρόν, για τον οποίο τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται ως εκ του Συντάγματος της Γαλλίας.

Ως το 2027 ο Εμανουέλ Μακρόν θα ασκεί την προεδρία της χώρας του, διαβεβαιώνοντας πως δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός.

Θα έχει απέναντι μια αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ αριστερή και μια ήσσονα αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ δεξιά.

Υπάρχουν και οι νεογκολικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα μπορούσαν να τείνουν χείρα βοηθείας στον Μακρόν - πλην όμως και αυτοί, προς το παρόν, δηλώνουν αντιπολίτευση.

Όχι όλοι: η πλέον αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της παράταξης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τάσσεται απολύτως υπέρ της συνεργασίας με την παράταξη Μακρόν. Όμως ο κ. Σαρκοζί δεν είναι βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, ούτε σεβάστηκε προεκλογικά τον κομματικό πατριωτισμό.

Το ερώτημα που κυριαρχεί από το βράδυ της Κυριακής στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα.

Εν αναμονή της τοποθέτησης του κ. Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια, επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουκευτικών εκλογών ανακοινώθηκαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, αρκετά λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία, ενώ μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός», που στις εκλογές του 2017 είχε κερδίσει μόλις 8 έδρες. Μάλιστα συγκεντρώνει περισσότερες έδρες από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της γκωλικής παράταξης θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες, ενώ 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Έπειτα από πέντε χρόνια αδιαμφισβήτητου ελέγχου του κοινοβουλίου, ο επανεκλεγμένος Μακρόν καλείται να βρει λύση στην αβεβαιότητα για το πώς θα εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας.

Η 61χρονη πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε ότι ποτέ η Βουλή δεν είχε τέτοια σύνθεση. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ως «κίνδυνο» για τη χώρα, μπροστά στις προκλήσεις «που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» και στη χώρα και διεθνώς. Σημείωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα, ο Μακρόν θα αναζητήσει συμμαχίες για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το μικρό μου δάχτυλο, είναι λιγότερο αυτό που ελπίζαμε», παραδέχτηκε το στρατόπεδο Μακρόν.

«Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που θα μας αναγκάσει να ξεπεράσουμε τις βεβαιότητές μας, τους διχασμούς μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δηλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν στη Γαλλία αποφάσεις για εξαιρετικής σημασίας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για αλλαγή νοοτροπίας σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν περί μεγάλης ήττας της προεδρικής παράταξης, υποστήριξε πως αν υπάρχει νικητής στις σημερινές εκλογές, αυτή είναι η ακροδεξιά και όχι η αριστερά.

Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Λεπέν: Πρόεδρος μειοψηφίας ο Μακρόν

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτών από τον Εθνικό Συναγερμό στην εθνοσυνέλευση», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίν Λεπέν.

«Αυτή η ομάδα θα είναι μακράν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτικής μας οικογένειας. Αυτή η εμπιστοσύνη μας υποχρεώνει, πετύχαμε τους στόχους μας: αυτόν του να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας. Αυτόν της συνέχισης της πολιτικής ανασύνθεσης που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανανέωση. Και αυτό του σχηματισμού μιας αποφασιστικής αντιπολίτευσης ...» τόνισε μεταξύ άλλων η Λεπέν.

«Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια που ονομάζεται Γαλλία. Αγωνιζόμαστε για τη Γαλλία και τη Δημοκρατία!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ