ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Έκκληση για διεθνή βοήθεια από τους Ταλιμπάν

Φονικός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Έκκληση για διεθνή βοήθεια από τους Ταλιμπάν
Χίλιοι άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ άγνωστος αριθμός έχει θαφτεί στα ερείπια των σπιτιών τα οποία συχνά είναι φτιαγμένα από λάσπη Agencia Noticiosa Bakhtar vía AP

Έκκληση για διεθνή βοήθεια απευθύνουν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, καθώς η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που την έπληξε την Τετάρτη.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 1.500 είναι οι τραυματίες. Επιπλέον, άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει θαφτεί στα ερείπια των σπιτιών τα οποία συχνά είναι φτιαγμένα από λάσπη.

Η πλέον πληττόμενη περιοχή είναι η νοτιοανατολική επαρχεία Πάκτικα με τα Ηνωμένα Έθνη να πασχίζουν να προσφέρουν στους σεισμόπληκτους στέγη και τροφή.

Το έργο των διασωστών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο λόγω της πυκνής βροχόπτωσης και της έλλειψης εξοπλισμού.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε τη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες αποτελεί κορυφαία πρόκληση για τους Ταλιμπάν, την ισλαμιστική κίνηση που ανέκτησε την εξουσία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, η οποία στηριζόταν από τη δύση.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει «κινητοποιηθεί πλήρως» για την καταστροφή. Ομάδες υγείας, ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και καταφύγια έκτακτης ανάγκης κατευθύνονταν προς τη ζώνη του σεισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Ο σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας), στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, και έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, ως το Πακιστάν και την Ινδία, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια στους δρόμους ενός χωριού. Τοπικές πηγές από την επαρχία Πακτίκα ανέφεραν ότι λόγω του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

Ο Νατζιμπουλάχ Σαντίντ, ειδικός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Αφγανιστάν, είπε ότι ο σεισμός συνέπεσε με τη δυνατή βροχή των μουσώνων στην περιοχή καθιστώντας τα παραδοσιακά σπίτια, πολλά από λάσπη και άλλα φυσικά υλικά, ιδιαίτερα ευάλωτα σε ζημιές.

«Η χρονική στιγμή του σεισμού τη νύχτα και το μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων του επίκεντρού του οδήγησαν σε περισσότερα θύματα», πρόσθεσε.

Αυτό συμβαίνει καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας - 20 εκατομμύρια άνθρωποι - βιώνουν οξεία πείνα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Μάιο. Είναι μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 και η οποία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να παγώσουν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και να κόψουν τη διεθνή χρηματοδότηση.

Συλλυπητήρια από το ΥΠΕΞ

«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε σήμερα το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, τους τραυματίες και όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτή την τραγωδία», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ