ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είναι θέλημα Θεού» η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις

Τραμπ: «Είναι θέλημα Θεού» η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις
Η απόφαση για τις αμβλώσεις «ακολουθεί το Σύνταγμα» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo / Evan Vucci (Φωτογραφία αρχείου)

«Είναι θέλημα Θεού» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχολιάζοντας την ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε την Παρασκευή 24 Ιουνίου το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε:

«Είναι θέλημα Θεού. Η απόφαση ακολουθεί το Σύνταγμα και επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει», πρόσθεσε.

Πενς: Διορθώθηκε ένα ιστορικό λάθος

«Επιστρέφοντας το ερώτημα της άμβλωσης στις Πολιτείες και στους ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος», χαιρέτισε με μήνυμά του στο Twitter και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην κυβέρνηση Τραμπ.

Τώρα που η απόφαση η οποία θωράκιζε αυτό το δικαίωμα για σχεδόν 50 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο «πετάχτηκε στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας, ανοίγει μια νέα αρένα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Πενς, ένθερμος Χριστιανός Ευαγγελιστής, που δίνει «μια δεύτερη ευκαιρία για μια ζωή» και προτρέπει κάθε πολιτεία της χώρας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ έκανε λόγο «για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας». «(Αυτή η απόφαση) είναι γενναία και ορθή», είπε.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, με πλειοψηφία συντηρητικών δικαστών μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενταφίασε μια απόφασή που, για σχεδόν μισό αιώνα, εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, μια απόφαση που δεν έγινε ποτέ δεκτή από τη θρησκευτική δεξιά.

Αυτή η απόφαση δεν καθιστά παράνομο τον τερματισμό της κύησης, αλλά επαναφέρει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση Roe v. Wade του 1973, όταν κάθε πολιτεία ήταν ελεύθερη να επιτρέψει την άμβλωση ή όχι.

Η κύρια αμερικανική οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού υποσχέθηκε να συνεχίσει να «παλεύει» για να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα και να το διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο. «Πιθανόν νιώθετε πολλά συναισθήματα - πόνο, θυμό, σύγχυση. Δεν πειράζει, είμαστε μαζί σας και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για εσάς», έγραψε στο Twitter η Planned Parenthood.

Το ίδιο μήνυμα από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζητά «δράση» για την «προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Δεν είσαι ελεύθερος αν δεν μπορείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», επέμεινε.

Μπάιντεν: Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω

«Θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο» χαρακτήρισε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».

Η απόφαση γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες 150 χρόνια πίσω, είπε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και διαμηνύοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

O Tζο Μπάιντεν απέδωσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στους τρεις δικαστές που όρισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως πρόκειται για την «εφαρμογή στην πράξη μίας ακραίας ιδεολογίας».

«Ήταν τρεις δικαστές που ορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής απόφασης να ανατραπεί η πλάστιγγα της δικαιοσύνης και να εξαλειφθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μίας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να διαταραχθεί η ισορροπία του νόμου μας» ανέφερε.

«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Αφαιρεί ρητά ένα τόσο θεμελιώδες δικαίωμα για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Η απόφαση θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως διακυβεύεται η υγεία των γυναικών και οι προσωπικές ελευθερίες.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως θα κάνει ό,τι περνά από τις δυνάμεις του για να υπερασπίσει τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία και την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντισύλληψη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας για να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες οι άλλες προσωπικές ελευθερίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ