ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις ηγετών και διεθνών οργανισμών για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Έντονες αντιδράσεις ηγετών και διεθνών οργανισμών για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει το Ανώτατο Δικαστήριο AP Photo/Jacquelyn Martin

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, παραπέμποντας στις Πολιτείες να ορίσουν τι θα ισχύσει ανά περίπτωση. Άμεσες ήταν οι καταδικαστικές δηλώσεις ηγετών και διεθνών οργανισμών.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών.

«Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σάστισμα: η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί», έγραψε η Κολονά με ανάρτηση στο Twitter.

Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ο Καναδός πρωθυπουργός εξέφρασε την συμπαράστασή του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

«Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ζήτησε «δράση» για την «προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Δεν είσαι ελεύθερος αν δεν μπορείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την απόφαση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται. Και θα περίμενα από την Αμερική να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε στο Reuters ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα.

Τι αναφέρει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης.

Η γνωμοδότηση συνιστά την πλέον σημαντική απόφαση που λαμβάνει το Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και δεκαετίες και η οποία έρχεται να μετασχηματίσει το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία -κάτι που αποτελεί πλήγμα κατά του δικαιώματος των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ