ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη «κατανοεί» την ανάγκη τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Στην Άγκυρα ο Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη «κατανοεί» την ανάγκη τουρκικής επιχείρησης στη Συρία
Χειραψία Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στην Άγκυρα Cagla Gurdogan/Pool Photo via AP

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε από την Άγκυρα ότι «κατανοεί» την ανάγκη μιας νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια» είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Καταλαβαίνουμε ότι μια ειδική επιχείρηση [...] μπορεί να είναι αναγκαία», επισήμανε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απειλήσει επανειλημμένα από τα τέλη Μαΐου να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον δύο τοποθεσιών της βόρειας Συρίας, με στόχο Κούρδους αντάρτες τους, οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες».

«Θα ξεκινήσουμε μια νέα επιχείρηση στη Συρία μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες μας», επανέλαβε σήμερα ο Ερντογάν.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε νέα τουρκική εισβολή στη Συρία.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμμαχος της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, το Ιράν είχε ζητήσει στα τέλη του 2019 η Άγκυρα να θέσει τέλος το συντομότερο δυνατό σε μια επίθεση που μόλις είχε ξεκινήσει στη βόρεια Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ