ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Κράτος - τρομοκράτης η Ρωσία, ελάτε να δείτε τι έκανε στο Κρεμεντσούκ

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Κράτος - τρομοκράτης η Ρωσία, ελάτε να δείτε τι έκανε στο Κρεμεντσούκ
Η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν Servicio Estatal de Emergencias de Ucrania vía AP

Να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, κράτους που είναι μόνιμο μέλος του ΟΗΕ απαίτησε την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , ενώ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. 

Ο ουκρανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν το κτίριο χτυπήθηκε από βόμβα, πύραυλο, οβίδα του πυροβολικού ή όλμο.

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους τρομοκράτη ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο. Ακόμη απαίτησε «να ιδρυθεί (διεθνές ειδικό) δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών».

Αναφέρθηκε σε πολλές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Η συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, κατά το Κίεβο.

Τέλος, κάλεσε τον ΟΗΕ να επισκεφτεί το κατεστραμμένο κέντρο. «Προτείνω τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν είτε έναν ειδικό εκπρόσωπο, είτε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν ανεξάρτητα πληροφορίες και να δουν ότι όντως επρόκειτο για ρωσικό πυραυλικό χτύπημα», είπε σχετικά με την επίθεση της Δευτέρας που σκότωσε τουλάχιστον 18 άτομα.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέδρασε οργισμένα στην παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου, τονίζοντας πως προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή από την αλβανική προεδρία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή έγκριση από τα κράτη μέλη του ΣΑ, κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου και της πρακτικής των εργασιών του. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται σε πλατφόρμα προκειμένου ο πρόεδρος Ζελένσκι να ζητάει κι άλλα όπλα από το NATO», επιχειρηματολόγησε.

Στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram χθες βράδυ, ο κ. Ζελένσκι μίλησε ξανά για «στοχευμένο» πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ, «που προφανώς διατάχθηκε», με στόχο «να σκοτώσει όσο περισσότερους (άμαχους) ήταν δυνατό». Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.811 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικές πόλεις, πέρα από τις βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού.

Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτίρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.

Νέα πλήγματα

Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν πολυκατοικία υπέστη ρωσικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Μικολάιφ (νότια) σήμερα, ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ.

Την ίδια στιγμή, διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους ανθρώπους στα συντρίμμια που προκάλεσε μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο είπε ότι χτυπήθηκαν σιδηροδρομικές υποδομές και μια βιομηχανία ενώ μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών φλέγεται.

Νέα πυροβόλα από Γερμανία και Ολλανδία

Η Γερμανία και η Ολλανδία θα προμηθεύσουν από κοινού έξι ακόμη αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η κυρία Λάμπρεχτ ανήγγειλε την παράδοση των επιπλέον βαρέων όπλων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στη Μαδρίτη μαζί με την ολλανδή ομόλογό της Κάισα Όλονγκρεν.

Την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στην Ουκρανία επτά PzH 2000, αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών προσαρμοσμένα σε τεθωρακισμένα. Επρόκειτο για την πρώτη παράδοση γερμανικών βαρέων όπλων στον ουκρανικό στρατό αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Τα συγκεκριμένα συστήματα πυροβολικού θεωρούνται από τα ισχυρότερα στον κόσμο. Είναι ικανά για ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό βολής: μπορούν να ρίχνουν 10 ως 13 φορές το λεπτό ασταμάτητα χάρη στην αυτοματοποιημένη φόρτωση 60 βλημάτων. Το δραστικό βεληνεκές τους φθάνει τα 30-40 χιλιόμετρα ανάλογα με τα πυρομαχικά, το μέγιστο πλησιάζει τα 70.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ