ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ
Συνεργεία έρευνας και διάσωσης στο κατεστραμμένο εμπορικό κέντρο AP Photo/Efrem Lukatsky

Τη στιγμή της φονικής έκρηξης στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον είκοσι άτομα και τραυμάτισε κατέγραψε βίντεο που ήρθε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Οι κάμερες που ήταν τοποθετημένες σε διπλανό πάρκο, δείχνουν ξεκάθαρα την πτώση του ρωσικού πυραύλου και τον πανικό που ακολούθησε.

Κάποιοι πολίτες έπεσαν ακόμα και στο νερό, για να σωθούν.

Απευθυνόμενος στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον ΟΗΕ να επισκεφτεί το κατεστραμμένο κέντρο.

«Προτείνω τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν είτε έναν ειδικό εκπρόσωπο, είτε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν ανεξάρτητα πληροφορίες και να δουν ότι όντως επρόκειτο για ρωσικό πυραυλικό χτύπημα», είπε σχετικά με την επίθεση της Δευτέρας που σκότωσε τουλάχιστον 18 άτομα.

Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτήρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ