ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ - «Καρφιά» Μπάιντεν σε Πούτιν: Δεν πήρε αυτό που ήθελε - Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ

Σύνοδος ΝΑΤΟ - «Καρφιά» Μπάιντεν σε Πούτιν: Δεν πήρε αυτό που ήθελε - Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ
Ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε επιπλέον βοήθεια ασφαλείας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων (AP Photo/Susan Walsh)

Πιο ενωμένη από ποτέ παρουσίασε τη διατλαντική συμμαχία, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική», αναφερόμενος στην απόφαση να προσκληθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στη στρατιωτική συμμαχία.

«Είπα (στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ) Πούτιν ότι εάν εισέβαλε στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ όχι μόνο θα γινόταν ισχυρότερο, αλλά θα γινόταν πιο ενωμένο», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου προτού φύγει για την Ευρώπη. «Και θα βλέπαμε αυτό που βλέπουμε, τις δημοκρατίες στον κόσμο να σηκώνονται και να αντιτίθενται στην επιθετικότητά του και να υπερασπίζονται την τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Και αυτό ακριβώς βλέπουμε σήμερα».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κάνουν ακριβώς αυτό που είπα» και ενισχύουν τη στάση τους στην Ευρώπη.

«Σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού, θέτουμε ένα σημάδι ενότητας, αποφασιστικότητας και βαθιών ικανοτήτων των δημοκρατικών εθνών του κόσμου να κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει», είπε. «Ο Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να σπάσει τη διατλαντική συμμαχία. Προσπάθησε να μας αποδυναμώσει. Περίμενε ότι η αποφασιστικότητά μας θα σπάσει. Αλλά παίρνει ακριβώς αυτό που δεν ήθελε».

«Ήθελε τη Φινλανδοποίηση του ΝΑΤΟ. Πήρε τη Νατοποίηση της Φινλανδίας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, καθώς το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της Ρωσίας. «Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Και με την προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, θα είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ. Έχουν σοβαρούς στρατούς, και οι δύο. Θα αυξήσουμε τα σύνορα του ΝΑΤΟ κατά 800 μίλια κατά μήκος των φινλανδορωσικών συνόρων. Η Σουηδία είναι όλη μέσα».

«Αυτή η σύνοδος κορυφής αφορούσε την ενίσχυση της συμμαχίας μας, την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κόσμου μας όπως είναι σήμερα και τις απειλές που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον», είπε.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στο πώς η συμμαχία προσπαθεί να αντιμετωπίσει «τις άμεσες απειλές που θέτει η Ρωσία στην Ευρώπη» και τις «συστηματικές προκλήσεις που θέτει η Κίνα».

«Η τελευταία φορά που το ΝΑΤΟ συνέταξε μια νέα δήλωση αποστολής ήταν πριν από 12 χρόνια. Εκείνη την εποχή, χαρακτήριζε τη Ρωσία ως εταίρο, και δεν ανέφερε καν την Κίνα. Ο κόσμος έχει αλλάξει, έχει αλλάξει πολύ από τότε. Και το ΝΑΤΟ αλλάζει επίσης. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, συγκεντρώσαμε τις συμμαχίες μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις άμεσες απειλές της Ρωσίας για την Ευρώπη όσο και τις συστημικές προκλήσεις που θέτει η Κίνα σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προχωράμε σε ένα μέρος που αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του δεύτερου τετάρτου του 21ου αιώνα και βρισκόμαστε στα πρόθυρα να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κινητοποιούν τον κόσμο για να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας» και προανήγγειλε επιπλέον βοήθεια ασφαλείας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, πυροβολικού, πυρομαχικών και ραντάρ αντι-μπαταριών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης το έργο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και την επισιτιστική ανασφάλεια που επηρεάζει διάφορα μέρη του κόσμου λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αναθέσαμε στις ομάδες μας να εργαστούν για τις λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, για να μειώσουν τα έσοδα του Πούτιν χωρίς να βλάψουμε τους Αμερικανούς και άλλους πρατηριούχους. Θα επιδιώξουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια από τους δασμούς στα ρωσικά προϊόντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Έχουμε δεσμεύσει περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια - περισσότερα από τα μισά από τις Ηνωμένες Πολιτείες - για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της άμεσης κρίσης που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο».

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα «μείνουν δίπλα την Ουκρανία», προσθέτοντας πως η Ουκρανία έχει ήδη καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία, η οποία έχει στην πραγματικότητα ήδη χάσει τη διεθνή της θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ