ΔΙΕΘΝΗ

Αλγερία: Επανεξετάζει τις τιμές φυσικού αερίου μετά το υπερκερδοφόρο πεντάμηνο του 2022

Αλγερία: Επανεξετάζει τις τιμές φυσικού αερίου μετά το υπερκερδοφόρο πεντάμηνο του 2022
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλγερία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής και οικονομικής ισορροπίας μεταξύ των ακτών της Μεσογείου, καθώς τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο AP Photo/Michael Sohn

Στην επανεξέταση των τιμών του φυσικού αερίου προχωρά η Αλγερία, τα κέρδη της οποίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 70% στους πρώτους πέντε μήνες του 2022.

O εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach, Τεουφίκ Χακάρ, ανακοίνωσε την επανεξέταση των τιμών αερίου για όλους τους πελάτες της.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η επανεξέταση των τιμών δεν έχει ως στόχο μία μόνο εταιρία ή χώρα.

Τα κέρδη της Αλγερίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 70% στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια (20,62 δισεκατομμύρια ευρώ) στους πρώτους πέντε μήνες του 2022, σε σύγκριση με τα κέρδη των 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,08 δισεκατομμύρια ευρώ) κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλγερία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής και οικονομικής ισορροπίας μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να απελευθερωθούν από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στις αρχές Απριλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, υπέγραψε συμφωνία για περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία.

Έως το 2024 η βορειοαφρικανική αυτή χώρα αναμένεται να προμηθεύσει στην Ιταλία εννέα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αέριου, μέσω του αγωγού Transmed, που διέρχεται και από την Τυνησία, όπως επεσήμανε σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Αλγερία γίνεται και πάλι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ιταλία, αντί της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ