ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στο Λουχάνσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στο Λουχάνσκ
Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαιώνει την αποχώρησή του από το Λισιχάνσκ Luhansk region military administration via AP

Η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή πως οι στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη Λισιχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση του ουκρανικοού στρατού έγινε λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,διέψευσε ότι η Μόσχα έχει καταλάβει το Λισιχάνσκ.

Είναι «αδύνατον να πούμε ότι το Λισιχάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο» των Ρώσων, υποστήριξε την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιφέρεια αυτής της πόλης.

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη «απελευθερώνοντας» με αυτόν τον τρόπο όλη την περιφέρεια του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Διεξάγονται μάχες στα προάστια» του Λισιχάνσκ που πολιορκείται εδώ και πολλές εβδομάδες, πρόσθεσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι.

Νέα στρατιωτική βοήθεια υπόσχεται στο Κίεβο ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Στομεταξύ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, κυρίως με την αποστολή τεθωρακισμένων.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αυστραλός πρωθυπουργός στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Αλμπανέζι, η Αυστραλία θα δώσει στην Ουκρανία 34 τεθωρακισμένα οχήματα ενώ θα απαγορεύσει και τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού. Θα επιβάλει επίσης νέες κυρώσεις σε 16 Ρώσους υπουργούς και ολιγάρχες. Συνολικά, η Αυστραλία έχει επιβάλει κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε 843 Ρώσους.

Πριν από τη συνέντευξη, ο Άντονι Αλμπανέζι επισκέφθηκε την Μπούτσα, το Ιρπίν και το Χοστόμελ, στα προάστια του Κιέβου, περιοχές που έγιναν σύμβολα της ωμότητας του πολέμου. Είπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει «την υποδοχή που του πρέπει» εάν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Εάν παραστεί ο κ. Πούτιν σε αυτή τη σύνοδο (…) θα λάβει την υποδοχή που του αξίζει, που δεν είναι εκείνη που επιφυλάσσεται σε έναν φίλο, σε κάποιον που σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ