ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο δράστης της επίθεσης στο Χάιλαντ Παρκ σχεδίαζε «επί εβδομάδες» το μακελειό

ΗΠΑ: Ο δράστης της επίθεσης στο Χάιλαντ Παρκ σχεδίαζε «επί εβδομάδες» το μακελειό
AP Photo/Nam Y. Huh

Ο 21χρονος που τέθηκε υπό κράτηση για τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 30 ακόμα -ανήμερα της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ- περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Σικάγο, φέρεται να σχεδίαζε επί εβδομάδες την επίθεσή του, εκτιμούν οι αρχές. Μέχρι στιγμής δεν ενδείξεις για το κίνητρο της πολύνεκρης επίθεσης που έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ

Ο φερόμενος δράστης, Ρόμπερτ Κρίμο, αφού έριξε περισσότερες από 70 σφαίρες, απέδρασε από μία ταράτσα και διέφυγε μέσα στο πανικόβλητο πλήθος φορώντας γυναικεία ρούχα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Ο Κρίμο, που έχει χαρακτηριστικά τατουάζ στο πρόσωπο, φαίνεται ότι ντύθηκε με γυναικεία ρούχα για να κρύψει την ταυτότητά του, είπε στους δημοσιογράφους ο Κρις Κόβελι, ένας εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας Λέικ.

«Αναμίχθηκε αμέσως με όλους τους άλλους, καθώς έτρεχαν να φύγουν, σαν να ήταν και ο ίδιος ένας αθώος θεατής», είπε ο Κόβελι.

Ο Κρίμο πήγε στο σπίτι της μητέρας του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, και αργότερα δανείστηκε το αυτοκίνητό της.

Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το κίνητρό του για την επίθεση σε αυτή τη συνοικία, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Εβραίοι. Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι έδρασε με βάση κάποιο αντισημιτικό ή φυλετικό κίνητρο. Οι αστυνομικοί εξετάζουν τα βίντεο που είχε γυρίσει, τα οποία περιέχουν βίαιες εικόνες.

City of Highland Park Police Department via AP

«Έμοιαζε με πεδίο μάχης»: Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει το χάος

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν τον απόλυτο τρόμο κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης επίθεσης που σημειώθηκε στην παρέλαση για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, στο Σικάγο.

Οι περαστικοί αρχικά νόμιζαν ότι ο ήχος των πυροβολισμών που διαπέρασε την ηλιόλουστη παρέλαση, λίγο μετά τις 10 το πρωί τοπική ώρα, κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου της πόλης, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Σικάγο, ήταν πυροτεχνήματα, μέχρι που εκατοντάδες παρευρισκόμενοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, εγκαταλείποντας καρότσια, καρέκλες και αμερικανικές σημαίες διασκορπισμένες στους δρόμους.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι άρπαξαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους και έτρεξαν να σωθούν, κάποιοι κρύβονταν πίσω από σκουπίδια ή σε κοντινά καταστήματα για ασφάλεια μέσα στο χάος. Ένας μάρτυρας περιέγραψε ότι είδε ένα κορίτσι να πυροβολείται και να σκοτώνεται, ένας άλλος είδε έναν άνδρα να πυροβολείται στο αυτί με αίμα να καλύπτει όλο του το πρόσωπο.

«Έμοιαζε με πεδίο μάχης και είναι αηδιαστικό. Είναι πραγματικά αηδιαστικό», είπε η Ζώη Παβελζακ, η οποία παρευρέθηκε στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με τον πατέρα της.

Η ίδια περιέγραψε στο CNNi πως άρπαξε τον πατέρα της και άρχισε να τρέχει: «Και κοίταξα πίσω… και τότε ήταν αυτή η θάλασσα πανικού, και οι άνθρωποι απλώς έπεφταν και έπεφταν», θυμάται.

Εκείνη και ο πατέρας της κρύφτηκαν πίσω από ένα σκουπιδοτενεκέ για περίπου μια ώρα, προτού η αστυνομία τους οδηγήσει σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών, όπου υπήρχαν επίσης και κάποιο τραυματίες.

Ο Στιβ Τίλκεν είπε στο CNNi ότι είχε καταφύγει σε ένα υπόγειο καταστήματος με τη σύζυγό του, τα δύο εγγόνια της και δεκάδες άλλους, καθώς η αστυνομία έψαχνε την περιοχή για να βρει τον ένοπλο.

Ο κάτοικος του Χάιλαντ Παρκ είπε στο CNNi ότι αρχικά νόμιζε πως έριχναν πυροτεχνήματα, αλλά η 13χρονη εγγονή της συζύγου του είχε παρακολουθήσει ενεργό εκπαίδευση σκοπευτών στο σχολείο και «ξαφνικά έπεσε στο έδαφος κλαίγοντας». Έφερε επίσης τον αδερφό της στο έδαφος, σημείωσε.

«Η γυναίκα μου απλώς στάθηκε εκεί, στεκόταν για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, και μετά συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και έτσι έπεσε κάτω για να προστατεύσει τα σώματά τους με το δικό της. Εγώ στάθηκα για άλλα δύο δευτερόλεπτα με δυσπιστία γιατί δεν είδα το μακελειό που συνέβαινε πίσω μου και στη συνέχεια έπεσα πάνω από τα σώματά τους», είπε.

Ο Τίλκεν είπε ότι έτρεξαν στο κοντινό κατάστημα όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν απροστάτευτοι και στη γραμμή του πυρός. «Καθόμασταν ακίνητοι ακριβώς εκεί και μια σφαίρα μπορούσε να διαπεράσει τα σώματα όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος παρευρισκόμενος, ο Μάιλς Ζαρέμσκι, ο οποίος ζει στην περιοχή εδώ και περίπου 37 χρόνια, σκέφτηκε αρχικά ότι οι πυροβολισμοί προέρχονταν από κάποιο όχημα της παρέλασης ή ότι ήταν πυροτεχνήματα.

Όταν συνεχίστηκε το σκηνικό, συνειδητοποίησε ότι ήταν από όπλο, και είδε ανθρώπους να τρέχουν μακριά.

«Είδα αίμα στο πεζοδρόμιο. Είδα ένα ματωμένο σώμα που φαινόταν νεκρό», είπε ο Ζαρέμσκι στο CNNi. «Ήταν αηδιαστικό. Ήταν απλά χαοτικό».

Ο Ζαρέμσκι είπε αργότερα ότι το γεγονός ότι ήταν μάρτυρας της σκηνής «στα γενέθλια του έθνους...με τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι διασκεδάζουν», τον ταρακούνησε βαθιά.

Ένας πατέρας, ο Αλεξάντερ, είπε: «Τρέξαμε πίσω από το κτήριο και έβαλα τον γιο μου σε έναν κάδο σκουπιδιών. Κάθισε εκεί με τον σκύλο του και επέστρεψα για να ψάξω για την υπόλοιπη οικογένειά μου».

Το χρονικό της επίθεσης

Χθες Δευτέρα, αργία στις ΗΠΑ, εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά και βρέφη, είχαν πάρει θέση στα πεζοδρόμια του Χάιλαντ Παρκ για να παρακολουθήσουν, όπως λίγο πολύ παντού στη χώρα, την παραδοσιακή παρέλαση για τη γιορτή της ανεξαρτησίας.

Ενώ παρέλαυναν μαθητικές μπάντες, ακούστηκαν ριπές όπλου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο νεαρός άνοιξε πυρ από την οροφή εμπορικού στο οποίο είχε ανέβει από τη σκάλα της πυρασφάλειας. «Ήταν πολύ καλά κρυμμένος και δύσκολο να εντοπιστεί», περιέγραψε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αφού άνοιξε πυρ, τράπηκε σε φυγή. Επιτόπου βρέθηκε τουφέκι από αστυνομικούς.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο συνταξιούχος γιατρός Ρίτσαρντ Κάουφμαν, είπε πως συνολικά, λογαριάζει πως ο δράστης πυροβόλησε περίπου 200 φορές. «Επικρατούσε πανδαιμόνιο. Κόσμος ποδοπατιόταν. Μωρά πετάγονταν στον αέρα. Άνθρωποι βούταγαν στο έδαφος για να καλυφθούν. Αιμόφυρτοι άνθρωποι σκόνταφταν ο ένας πάνω στον άλλον».

Πέντε άνθρωποι, όλοι ενήλικοι, σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Τουλάχιστον 26 τραυματίεςμεταξύ 8 και 85 ετών– παραλήφθηκαν από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και ορισμένοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ιατρική πηγή.

Οι εορτασμοί ανεστάλησαν αμέσως σε πολλές κοντινές πόλεις, όπου οι αρχές έκλεισαν τις παραλίες και κάλεσαν τους πολίτες να επαγρυπνούν.

«Αμερικανική μάστιγα»

Το μακελειό σε αυτή που υποτίθεται πως θα ήταν επίδειξη του πατριωτισμού των Αμερικανών αναζωπύρωσε αμέσως τον διάλογο για τον έλεγχο των όπλων, ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να διχάζει βαθιά τη χώρα.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν σχεδόν 400 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα από ό,τι κάτοικοι.

«Είναι συγκλονιστικό το ότι ο εορτασμός (της ανεξαρτησίας) της Αμερικής έγινε κομμάτια εξαιτίας μιας μοναδικά αμερικανικής μάστιγας», σχολίασε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι, ο Τζ. Μπ. Πρίτσκερ. «Η μοναδική ελευθερία που αρνούμαστε στους πολίτες μας είναι να ζουν χωρίς να φοβούνται καθημερινά τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων».

Δηλώνοντας «σοκαρισμένος», ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα εναντίον της επιδημίας της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων», έπειτα από το νέο λουτρό αίματος.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη συνέλθει από το σοκ σειράς μαζικών σφαγών, ιδίως αυτού μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στην Ουβάλντε (Τέξας) με 21 νεκρούς, 19 παιδιά και δύο δασκάλες, την 24η Μαΐου.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με έξαρση των βίαιων εγκλημάτων.

Τα πυροβόλα όπλα προκαλούν κάπου 40.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive. Φέτος, έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από 22.000 άνθρωποι, κατά την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ