ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόταση μομφής προ των πυλών για τον Τζόνσον εν μέσω εξέγερσης των Τόρις

Νέα πρόταση μομφής προ των πυλών για τον Τζόνσον εν μέσω εξέγερσης των Τόρις
Την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ζητούν διαδηλωτές έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Photo by Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Προς το τέλος της δείχνει να οδεύει η ταραχώδης πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω συντονισμένου κύματος παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και επιστολών βουλευτών των Τόρις που αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και τον καλούν να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση φυλλοροεί και μολονότι ο ίδιος ο Τζόνσον επιμένει, ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών και δημοσιογράφων, ότι ουδεμία πρόθεση έχει να παραιτηθεί, μπορεί να βρεθεί ακόμη και εντός ημερών ενώπιον νέας πρότασης μομφής.

Το ντόμινο παραιτήσεων συνεχίζεται στη Βρετανία· έως το απόγευμα είχε φθάσει τους 27 ο αριθμός των υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών και στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που «αποκήρυξαν» τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Αντιπροσωπεία υπουργών αναμένει δε αυτή την ώρα τον Μπόρις Τζόνσον στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να τον καλέσει επίσημα να παραιτηθεί, όπως μεταδίδουν BBC και Guardian. Της αντιπροσωπείας ηγείται κατά πληροφορίες ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ενώ φέρεται να μετέχει και ο Ναντίμ Ζαχάουι, τον οποίο διόρισε ο Τζόνσον υπουργό Οικονομικών μόλις το βράδυ της Τρίτης.

Στην Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται όμως και ομάδα υπουργών που παραμένουν πιστοί στον Μπόρις Τζόνσον. Οι «αντίπαλες» ομάδες υπουργών έχουν συγκεντρωθεί σε διαφορετικά σημεία του κτηρίου, κατά πληροφορίες των Times.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα, έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί -γεγονός που δεν αρνήθηκε ούτε ο ο ίδιος ο Τζόνσον ερωτηθείς σχετικά ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Μάλιστα, τόσο ο Μάικλ Γκόουβ, όσο και υπουργοί που ακόμη τηρούν στάση αναμονής, φέρονται κατά πληροφορίες του Bloomberg να έχουν διαμηνύσει πως θα αποχωρήσουν και αυτοί εάν ο Τζόνσον δεν υποβάλει άμεσα παραίτηση και επιμείνει να «αναμετρηθεί» σε νέα ψηφοφορία επί πρότασης μομφής. O ίδιος ο Μάικλ Γκόοουβ δεν μετέχει στην αντιπροσωπεία στην Ντάουνινγκ Στριτ, δεδομένου ότι έχει ήδη μεταφέρει τις θέσεις τους στον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Guardian επισημαίνει πως μία νέα πρόταση μομφής μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών για τον Μπόρις Τζόνσον ακόμη και εντός των προσεχών ημερών, δεδομένου ότι γίνονται ταχύτατες κινήσεις για την απαιτούμενη αλλαγή των κανόνων εκ μέρους της «Επιτροπής 1922».

Η αρμόδια επιτροπή μπορεί να συνεδριάσει επί του ζητήματος ακόμη και απόψε, και σύμφωνα με δύο μέλη της, που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται πιθανό να αποφασιστεί άμεσα η αλλαγή του κανονισμού ώστε να επιτραπεί η διενέργεια νέας ψηφοφορίας.

Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο Τζόνσον είναι «θωρακισμένος» έναντι νέας πρότασης μομφής για ένα χρόνο μετά την προ μηνός πολιτική επιβίωσή του σε ανάλογη ψηφοφορία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον επέμεινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα δώσει τη μάχη εάν τεθεί ξανά ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, και ως προς το εάν πιστεύει ότι θα «κερδίσει», απαντά «ναι». Η ίδια δήλωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών» πρόκειται να αντικατασταθούν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί που έχουν παραιτηθεί από το βράδυ της Τρίτης, ενώ υποστήριξε ότι ο Τζόνσον εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των βουλευτών των Τόρις.

Οι συντονισμένες κινήσεις που γίνονται εντούτοις για την «εκδίωξή» του από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν συνηγορούν προς αυτό. Οι πιέσεις πλέον είναι ασφυκτικές από στελέχη των Τόρις για την άμεση παραίτηση Τζόνσον και αποδοχή εκ μέρους του ότι έχει χάσει ήδη των εμπιστοσύνη των βουλευτών του κόμματος -χωρίς, δηλαδή, να οδηγηθεί η παράταξη σε νέα ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.

Από χθες, Τρίτη, μετά τις πρώτες παραιτήσεις των δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ακολούθησαν οι παραιτήσεις ενός από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της χώρας, τεσσάρων βουλευτών των Συντηρητικών από τη θέση των γραμματέων υπουργείων, καθώς και δύο εμπορικών απεσταλμένων.

Σήμερα επίσης παραιτήθηκαν, μεταξύ άλλων, η γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, ο υφυπουργός Παιδείας άλλα και η υφυπουργός Εσωτερικών Βικτόρια 'Ατκινς, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν θερμή υποστηρίκτρια του Μπόρις Τζόνσον και ένα από τα πιο επιφανή στελέχη των Συντηρητικών.

Στα τελευταία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που υπέβαλαν το τελευταίο 24ωρο παραίτηση συγκαταλέγονται οι Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο' Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ και Μιμς Ντέιβις.

Όλοι όσοι παραιτήθηκαν στις δηλώσεις τους ξεκάθαρα τονίζουν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό. Το ίδιο δείχνει και δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, στην οποία το 69% των ερωτηθέντων λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί. Το 13% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη και μόλις το 18% εξακολουθεί να τον στηρίζει.

«Όχι, όχι, όχι»...

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε καμία πρόθεση να παραιτηθεί μιλώντας σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε για την πρωτοφανή κρίση που έχει πλήξει την κυβέρνηση του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διαφορά της κυβέρνησης του «με την αντιπολίτευση είναι ότι 'εμείς έχουμε σχέδιο ενώ αυτοί δεν έχουν'».

Παράλληλα υποστήριξε ότι απεχθάνεται «τον εκφοβισμό και την κατάχρηση εξουσίας οπουδήποτε συμβαίνει στο κοινοβούλιο. Είτε σ' αυτό το κόμμα είτε σε οποιοδήποτε άλλο», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλώντας τα γέλια και τα επιφωνήματα βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της βουλής των Κοινοτήτων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κέιρ Στάρμερ, ασκώντας του έντονη κριτική, τόνισε με νόημα πως είναι «η πρώτη φορά που βυθίζεται πλοίο για να σωθεί ο αρουραίος».

Πριν από την εμφάνισή του ενώπιον έτερης κοινοβουλευτικής επιτροπής το απόγευμα, ο Τζόνσον απέρριψε ξανά τις πιέσεις να παραιτηθεί. Ερωτηθείς, κατά την άφιξή του για προγραμματισμένη ακρόαση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής εάν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι»...

Σε ερώτηση μέλους της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».

Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προκήρυξη εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ