ΚΟΣΜΟΣ

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Αποτρόπαια πράξη η επίθεση κατά του Άμπε

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Αποτρόπαια πράξη η επίθεση κατά του Άμπε
AP Photo/Eugene Hoshiko

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του προκατόχου του εξέφρασε ο νυν πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία

Ένας άνδρας εφοδιασμένος με «χειροποίητο», σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, τουφέκι φέρεται να άνοιξε πυρ πισώπλατα κατά του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Άμπε, την ώρα που εκείνος εκφωνούσε ομιλία, στην πόλη Νάρα, κοντά στο Τόκιο.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο δράστης, ο οποίος ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα, ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει, χωρίς να είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι οι λόγοι της επίθεσης δεν είναι γνωστοί ακόμη, ωστόσο περιέγραψε τις επερχόμενες εκλογές ως «την ίδια τη βάση της δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι η επίθεση «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Περιγράφοντας την πράξη ως «βάρβαρη και κακόβουλη», ο Κισίντα καταδίκασε την επίθεση.

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα(AP Photo/Eugene Hoshiko

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τις πιο σκληρές λέξεις που μπορώ για να καταδικάσω αυτήν την πράξη», τόνισε.

Μετά την επίθεση, τα γραφεία Τύπου των κομμάτων ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει της ψηφοφορίας για την ανανέωση της σύνθεσης της άνω Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ