ΚΟΣΜΟΣ

Σε «αχαρτογράφητα νερά» η Γαλλία στη δεύτερη πενταετία Μακρόν

Σε «αχαρτογράφητα νερά» η Γαλλία στη δεύτερη πενταετία Μακρόν
AP Photo/Lewis Joly, File

Με τη γαλλική κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί και τους πολίτες χωρισμένους σχεδόν εξίσου σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και αδιάφορους, η Γαλλία έχει πλέον για τα καλά εισέλθει στη δεύτερη πενταετία της προεδρίας Μακρόν.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παρουσίασε την περασμένη Δεύτερα το πλήρες σχήμα της νέας γαλλικής κυβέρνησης, το οποίο δεν εξέπληξε κανένα και σε τίποτα, ενώ την Τετάρτη προέβη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκοντας μπροστά της όχι μόνο ένα αντιπολιτευτικό τείχος, αλλά και μια πρόταση μομφής.

Η πρόταση κατατέθηκε από την συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς, θα συζητηθεί την Κυριακή στην Εθνοσυνέλευση και κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί, αφού η Μαρίν Λεπέν επιθυμεί, και δεν το κρύβει, να δίνει εφεξής την εικόνα ενός πολιτικού προσώπου ικανού να κυβερνήσει με μετριοπάθεια και όχι μόνο να απειλεί και να φοβίζει.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα και οι προγραμματικές δηλώσεις Μπορν δεν έγιναν πάντως δεκτές με ρίγη ενθουσιασμού από την γαλλική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, η πλειοψηφία των Γάλλων είναι δυσαρεστημένη με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, για το 66% των Γάλλων ο ανασχηματισμός αποτελεί ένδειξη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έλαβε υπόψη του το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών».

Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι και όσον αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού με το 51% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι αγνοεί πλήρως το περιεχόμενό τους. Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν ωστόσο την ομιλία Μπορν πλήρως ή εν μέρει, μόνο μια μικρή πλειοψηφία (51%) θεώρησε ότι η πρωθυπουργός ήταν «μάλλον πειστική».

Οι Γάλλοι είναι επίσης διχασμένοι ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Crash test το νομοσχέδιο για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης

Στο πλαίσιο της επικείμενης εξέτασης του νόμου για την αγοραστική δύναμη, το 64% των ψηφοφόρων των κομμάτων της αριστεράς θεωρεί ότι είναι καθήκον τους να αντιταχθούν και ότι δεν χρειάζεται να ψηφίσουν αυτά τα κείμενα εάν δεν συμφωνούν με όλα τα προτεινόμενα μέτρα. Μέτρα που σε γενικές γραμμές, με βάση τις κυβερνητικές προτάσεις είναι τα εξής:

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενέργειας, η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός «επιδόματος καυσίμων», το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και ελευθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα αυξηθούν κατά 4% από την 1η Ιουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς, 5,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μια γενική αύξηση, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου, κατά 3,5% στην τιμή του δείκτη που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αποδοχές τους. Σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί εξάλλου κουπόνι διατροφής 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Ως προς την στέγη τέλος ο δείκτης αναφοράς ενοικίων θα αυξηθεί κατά 3,5% τον Ιούλιο και στη συνέχεια θα παραμείνει κολλημένος σε αυτό το επίπεδο για ένα χρόνο.

Έναντι αυτών των προτάσεων τόσο η αριστερή παράταξη του Μελανσόν, όσο και η ακροδεξιά παράταξη της Λεπέν έχουν παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις και αφήνουν να εννοηθεί πως αν η κυβέρνηση δεν τις ενσωματώσει θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στο σύνολό του.

Με άλλα λόγια η Γαλλία εισέρχεται πλέον ορμητικά σε μια πολιτική περίοδο μάλλον άγνωστη για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που, βοηθούντος και του εκλογικού συστήματος, δεν είναι ιδιαίτερα μαθημένες στις ασκήσεις συμβιβασμών. Από την άλλη όμως ούτε οι Γάλλοι πολίτες είναι συνηθισμένοι στην ακυβερνησία της χώρας, κυρίως δε όταν μπλοκάρονται παροχές και όχι υποχρεώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ