ΚΟΣΜΟΣ

Κατεπείγουσα έρευνα για ιδιωτική συνάντηση Τζόνσον με πρώην πράκτορα της KGB ζητούν οι Εργατικοί

Κατεπείγουσα έρευνα για ιδιωτική συνάντηση Τζόνσον με πρώην πράκτορα της KGB ζητούν οι Εργατικοί
Ο Ρώσος μεγιστάνας και πρώην πράκτορας της KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ EPA/Jens Kalaene

Εν μέσω του ήδη «εκρηκτικού» κλίματος στη βρετανική πολιτική και με τους Τόρις σε πορεία ανάδειξης νέου ηγέτη και πρωθυπουργού, οι Εργατικοί καλούν στη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας στους κόλπους της κυβέρνησης αναφορικά με ιδιωτική συνάντηση που είχε ο Μπόρις Τζόνσον με τον πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ το 2018, δύο ημέρες αφότου παρέστη, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, σε κρίσιμη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο με επίκεντρο τη Ρωσία.

Η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Άνγκελα Ρέινερ, και η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, συνυπογράφουν επιστολή προς τον νεοδιορισθέντα καγκελάριο του Δουκάτου του Λάνκαστερ, Κιτ Μόλτχαους, (δεύτερο τη τάξει υπουργό στην κυβέρνηση), με την οποία απαιτούν πλήρη διερεύνηση του ζητήματος εγείροντας ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Στην επιστολή κάνουν συγκεκριμένα λόγο για «σοκαριστική περιφρόνηση για την εθνική ασφάλεια» του Ηνωμένου Βασιλείου, και προειδοποιούν ότι εάν αποδειχθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε παραβίασε κανόνες και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ άμεσα και να «αντιμετωπίσει τις πλήρεις συνέπειες του νόμου».

Ο βρετανικός Observer είχε αποκαλύψει το 2019 ότι, έναν χρόνο νωρίτερα και επί θητείας του στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζόνσον είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ρώσο μεγιστάνα και πρώην πράκτορα KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ σε ιταλικό κάστρο στην Περούτζια -χωρίς την παρουσία άλλων αξιωματούχων ή φρουράς ασφαλείας.

Όμως, μόλις την περασμένη Τετάρτη -μία ημέρα προτού υποβάλει τελικώς παραίτηση ενώπιον της «εξέγερσης» των Τόρις- ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε δημοσίως ότι είχε όντως λάβει χώρα η επίμαχη συνάντηση.

Ο Τζόνσον είχε συναντήσει τον Ρώσο μεγιστάνα κατά τη διάρκεια ενός πάρτι που διήρκεσε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο το 2018 σε κάστρο στην ιταλική πόλη της Περούτζια, το οποίο ανήκει στον Εβγκένι Λεμπέντεφ, γιο του πρώην πράκτορα της KGB.

Η ιδιωτική συνάντηση έλαβε χώρα αμέσως μετά το πέρας των εργασιών συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εν μέσω της κρίσης που είχε πυροδοτήσει στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας η απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στο Σάλσμπερι.

Στην επιστολή των Εργατικών προς τον Κιτ Μόλτχαους ζητείται πλήρης έρευνα για την «έκταση των κινδύνων για την ασφάλεια και την πιθανή αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών».

Ζητείται επίσης να δημοσιοποίηση η εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με τις επιπτώσεις της συνάντησης για την θνική ασφάλεια -«συμπεριλαμβανομένου εάν ο Τζόνσον πήρε έγγραφα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ [και] το ενδεχόμενο υποκλοπών στο τηλέφωνό του».

Ως προς την επίμαχη συνάντηση έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ότι ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ επιχείρησε να κανονίσει ένα ιδιωτικό τηλεφώνημα μεταξύ του Τζόνσον και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του πάρτι. Ο ίδιος ο Λεμπέντε την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Νέα καταγγελία ότι ο Τζόνσον καταχράστηκε την εξουσία του για σεξ με νεαρή

Τα σκάνδαλα γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον δεν έχουν τέλος και την ίδια στιγμή δημοσίευμα των Sunday Times αποκαλύπτει καταγγελία γυναίκας ότι ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν δήμαρχος Λονδίνου, «καταχράστηκε την εξουσία» του για να συνάψει μαζί της σεξουαλική σχέση και έπειτα προσπάθησε να τη διορίσει στο δημαρχείο.

Η υπόθεση αφορά το 2008, όταν ο υπό παραίτηση πλέον Βρετανός πρωθυπουργός ήταν 43 ετών, παντρεμένος με τέσσερα παιδιά και η καταγγέλλουσα, που δεν κατονομάζεται για νομικούς λόγους, είχε μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο.

Η γυναίκα, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, είχε πρόσφατα μετακομίσει στο Λονδίνο βρίσκοντας περιστασιακή εργασία και εμπλακεί ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Τζόνσον για τη δημαρχία του Λονδίνου.

Η καταγγέλλουσα ζήτησε χρόνια μετά να μιλήσει στον κ. Τζόνσον. Τον συνάντησε στο κοινοβουλευτικό του γραφείο στις 7 Νοεμβρίου 2017, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών και ενώ ήταν έντονα στο προσκήνιο το κίνημα #MeToo.

Στη συνάντηση εκείνη ηχογράφησε κρυφά τη συζήτησή τους.

Του είπε ότι ήταν «πραγματικά αναστατωμένη» που είχε συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του, λέγοντας ότι θεωρεί τον εαυτό της παράδειγμα του πώς κάθε γυναίκα που εισέρχεται στο κτηριο του κοινοβουλίου είναι εν δυνάμει θύμα αποπλάνησης από ισχυρούς άνδρες.

Του ξεκαθάρισε πως «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της» και μετά περιέγραψε πώς εννέα χρόνια νωρίτερα είχαν συναντηθεί στο κοινοβουλευτικό του γραφείο κατόπιν πρόσκλησής του για ποτό. Ερωτηθείς αν θυμόταν τις λεπτομέρειες, ο κ. Τζόνσον απάντησε «ναι».

Το δημοσίευμα των Sunday Times στην ιστοσελίδα τους περιλαμβάνει μάλιστα και ένα μονόλεπτο απόσπασμα της μαγνητοφωνημένης συζήτησης του 2017.

Στο απόσπασμα ο κ. Τζόνσον παραδέχεται ότι είχε προτείνει την καταγγέλλουσα για πρόσληψη στο δημαρχείο Λονδίνου. Λέει μάλιστα ότι είχε απογοητευθεί που τελικά η γυναίκα δεν πήρε τη θέση. Όπως προσθέτει, η πρόσληψη απορρίφθηκε από τον τότε συνεργάτη του στον δήμο Κιτ Μαλτχάουζ, ο οποίος μόλις προ ημερών τοποθετήθηκε στο «υπηρεσιακό» υπουργικό συμβούλιο του απερχόμενου Πρωθυπουργού.

Ο Μπόρις Τζόνσον ακούγεται να παραδέχεται μάλιστα πως ένας από τους λόγους που η πρόσληψη δεν προχώρησε ήταν μεταξύ άλλων η διαπίστωση του κ. Μαλτχάουζ ότι η υποψήφια «είχε πολύ φιλική σχέση» μαζί του.

Πάντως ο κ. Τζόνσον ακούγεται επίσης να λέει ότι θα ήταν ανάρμοστο να την προωθούσε στη θέση εργασίας με «ανώμαλο» τρόπο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι είναι ένα ακόμα παράδειγμα άσκησης πολιτικής επιρροής από τον κ. Τζόνσον ώστε να προωθήσει γυναίκες με τις οποίες είχε σεξουαλική σχέση, όπως τη νυν σύζυγό του Κάρι Σίμοντς και την ερωμένη του Τζένιφερ Αρκιούρι.

Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι η νέα αποκάλυψη θα δημιουργήσει πίεση για διεύρυνση της καταγγελίας κατά του κ. Τζόνσον από τις αρμόδιες αρχές δεοντολογίας στο κοινοβούλιο ή στο δημαρχείο.

Η γυναίκα προσέγγισε αρχικά τους Sunday Times τον Απρίλιο, αλλά αποφάσισε τελικά να κάνει την καταγγελία την περασμένη εβδομάδα θεωρώντας ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν τι συνέβη.

Στο ηχητικό απόσπασμα στην ιστοσελίδα των Sunday Times ο κ. Τζονσον ακούγεται επίσης νευριασμένος να βρίζει και να λέει ότι είχε δουλειές, όταν η γυναίκα υποστήριξε ότι εκείνος απέφευγε τη συνάντηση μαζί της.

Πάντως υπερασπίστηκε τον εαυτό του στην συνάντηση του 2017 λέγοντας ότι δεν είχε ενεργήσει κακόβουλα, ανάρμοστα ή με τρόπο επιθετικό και στο τέλος απολογήθηκε στην καταγγέλλουσα για την «αναισθησία» του και τη δυστυχία που της προκάλεσε η υπόθεση.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η καταγγελία δεν αφορά τη θητεία του στην πρωθυπουργία και ότι δεν γίνεται σχολιασμός της προσωπικής του ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ