ΚΟΣΜΟΣ

Διαδοχή στους Τόρις: Συνεδριάζει τη Δευτέρα η «Επιτροπή 1922» - Υποψήφια και η Πένυ Μόρντοντ

Διαδοχή στους Τόρις: Συνεδριάζει τη Δευτέρα η «Επιτροπή 1922» - Υποψήφια και η Πένυ Μόρντοντ
Η υφυπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ είναι μέχρι στιγμής η τελευταία, ένατη κατά σειρά, βουλευτής των Τόρις που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος AP Photo/Alastair Grant

Από τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το ομιχλώδες τοπίο της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, με το βλέμμα να στρέφεται στη συνεδρίαση της «Επιτροπής 1922» -υπό τη νέα της σύνθεση-, η οποία και θα καθορίσει τους όρους, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής διαδικασίας. Μεγαλώνει, εν τω μεταξύ, η λίστα των ονομάτων στην κούρσα διαδοχής, με την υφυπουργό Εμπορίου Πένι Μόρντοντ να ανακοινώνει επίσης την υποψηφιότητά της.

Η αρμόδια Επιτροπή των Συντηρητικών θα αποφανθεί επίσης για το αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ο ίδιος επιδιώκει, ή αν τελικά θα υπάρξει μεταβατικός πρωθυπουργός όπως ζητάνε πολλοί, καθώς και αν η διαδικασία προχωρήσει γρήγορα όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στην περίπτωση της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Πριν από τρία χρόνια, η Μέι ανακοίνωσε την παραίτηση της στις 7 Ιουνίου και μέχρι τις 23 Ιουλίου είχε εκλεγεί ο διάδοχός της, Μπόρις Τζόνσον.

Δεν είναι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών που ζητά την άμεση αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον απειλώντας μάλιστα με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά ακόμη και επιφανή στελέχη των Συντηρητικών.

Όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, που με δημόσια τοποθέτηση του ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, επισημαίνοντας, σε επιστολή του πως δεν είναι συνετή η παραμονή του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ. Με τον Μέιτζορ συμφωνούν και άλλοι βουλευτές των Τόρις.

Η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών έχει ως εξής: Αρχικά η «Επιτροπή 1922» καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και όποιος βουλευτής των Συντηρητικών επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα. Χρειάζεται τη στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και θα πρέπει να το κάνει μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού συνταχτεί η λίστα των υποψηφίων, η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού θα περάσει από δύο φάσεις.

Πρώτα από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών, με την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών να καταλήγει σε δύο υποψήφιους. Κατόπιν, θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

To βρετανικό κοινοβούλιο κλείνει για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 21 Ιουλίου.

«Πατρίκιοι» και «Πληβείοι» των Τόρις

Ο τρόπος σύνθεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζονταν οι ελεύθεροι πολίτες στην αρχαία Ρώμη.

Υπάρχουν οι «Πατρίκιοι», δηλαδή οι 22 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, που τις περισσότερες φορές έχουν φτάσει σε αυτήν τη θέση είτε επειδή πέρασαν από διάφορα άλλα κυβερνητικά πόστα με επιτυχία, οπότε έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, είτε γιατί έχουν πολλές και καλές διασυνδέσεις εντός του κόμματος.

Ακολουθούν οι «Ιππείς», αυτοί είναι περίπου 120 βουλευτές σε χαμηλότερες κυβερνητικές βαθμίδες. Είναι π.χ. υφυπουργοί, γραμματείς υπουργείων, κ.α.

Τέλος είναι οι «Πλήβειοι». Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι δεν κατέχουν κανένα απολύτως κυβερνητικό αξίωμα. Συνήθως μάλιστα, όχι πάντα, κάθονται στα πίσω έδρανα της βουλής και γι' αυτό είναι γνωστοί και ως «backbenchers». Κάτι σαν τους αναπληρωματικούς στο ποδόσφαιρο...

Οι νεότεροι και πιο φιλόδοξοι από αυτούς περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να «παίξουν μπάλα», ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις κυβερνητικές θέσεις και έτσι απελευθερωμένοι πια, ασκούν πολύ πιο εύκολα κριτική στον εκάστοτε ηγέτη.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι Συντηρητικοί έχουν 358 βουλευτές στην βουλή των Κοινοτήτων, οι «Πλήβειοι» υπολογίζονται σε 216. Αυτοί εκλέγουν τα 18 μέλη του παγκοσμίου φήμης πια οργάνου του κόμματος «Επιτροπή 1922».

Η «Επιτροπή 1922» συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και ουσιαστικά αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των «Πληβειών» βουλευτών και της εξουσίας.

Συχνά τα μέλη της ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ είναι υπεύθυνη τόσο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας μομφής κατά του αρχηγού του κόμματος, όπως έγινε πριν από περίπου έναν μήνα και με τον Μπόρις Τζόνσον, όσο και για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος.

Υποψηφιότητα και από την Πένυ Μόρντοντ - Ποιοι διεκδικούν τα ηνία

Η υφυπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Πένι Μόρντοντ είναι μέχρι στιγμής η τελευταία, ένατη κατά σειρά, βουλευτής των Τόρις που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος.

«Η ηγεσία μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αφορά λιγότερο τον ηγέτη και περισσότερο το πλοίο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η 49χρονη Μόρντοντ.

Νωρίτερα, την Κυριακή δύο πρώην υπουργοί Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ και ο Σάτζιντ Τζάβιντ, είχαν προστεθεί στη λίστα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος που διεκδικούν τα ηνία.

Τόσο ο Χαντ, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019, όσο και ο Τζάβιντ, δήλωσαν ότι αν αναλάβουν την πρωθυπουργία θα μειώσουν τον εταιρικό φόρο στο 15%. Ο Τζάβιντ είπε επίσης ότι θα καταργήσει την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που αποφασίστηκε τον Απρίλιο.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί θέλω να το κάνω», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ στην Telegraph αναφερόμενος στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. «Είναι επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να αναπτύξουμε την οικονομία και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», τόνισε.

Ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προχωρήσουμε σε φορολογικές περικοπές».

Το Σάββατο, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ναντίμ Ζαχάουι, και ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, τέθηκαν επίσης στη διάθεση των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ναντίμ Ζαχάουι συνοδεύτηκε επίσης από τη δέσμευση για φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων που έθεσε σε τροχιά όταν υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας.

«Ο στόχος μου είναι ο εξής απλός: Να προσφέρω τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη γενιά μου, σε όλους τους Βρετανούς, όποιοι και αν είστε και από όπου και αν προέρχεστε. Να σταθεροποιήσω την οικονομία» δήλωσε ο Ζαχάουι.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών εντυπωσίασε όταν η Βρετανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό για την Covid-19. Η προσωπική ιστορία του, ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους «διαδόχους» για την πρωθυυπουργία.

Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο βρετανικό Κοινοβούλιο το 2010.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς από πλευράς του δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC, ότι αποκλείει το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών εφόσον είναι εκείνος που θα αναδειχθεί στην ηγεσία των Τόρις, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ο Γκραντ Σαπς ήταν μεταξύ των υπουργών που δεν παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χαοτικής εβδομάδας στο Ουεστμίνστερ που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Στους βουλευτές των Συντηρητικών που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής επίσημα υποψηφιότητα συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπέιντενοχ, η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τούγκενχατ.

Αναμένεται ότι και άλλα πρόσωπα θα θέσουν υποψηφιότητα, περιλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών Λις Τρας. Συνεργάτες της έχουν κάνει ήδη τη σχετική προαναγγελία και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση. Στα στελέχη που «φλερτάρουν» με την υποψηφιότητα συγκαταλέγονται οι Ντόμινικ Ράαμπ και Μάικλ Γκόουβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ