ΚΟΣΜΟΣ

Στρατό για αντεπίθεση στο Νότο συγκεντρώνει το Κίεβο - Αμερικανικά Howitzer «κατέστρεψε» η Μόσχα

Στρατό για αντεπίθεση στο Νότο συγκεντρώνει το Κίεβο - Αμερικανικά Howitzer «κατέστρεψε» η Μόσχα
Ουκρανοί στρατιώτες βάλλουν κατά ρωσικών θέσεων με αμερικανικό howitzer M777 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, 18 Ιουνίου 2022 AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Εντολή για τη συγκρότηση μάχιμης δύναμης που θα αριθμεί «ένα εκατομμύριο στρατιώτες», και θα φέρει σύγχρονα δυτικά όπλα, με στόχο την ανακατάληψη των ρωσοκρατούμενων νότιων περιοχών της Ουκρανίας, έχει δώσει στους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ ΖελένσκιΤην ίδια στιγμή αυξάνεται ο απολογισμός από το ρωσικό χτύπημα σε πολυκατοικία στην Τσάσιβ Γιαρ, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέρριψε βομβαρδιστικά και κατέστρεψε αμερικανικά howitzer M777 στην ανατολική Ουκρανία.

Tη δήλωση περί αντεπίθεσης έκανε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέκσι Ρέζνικοφ, τη στιγμή που η Ρωσία προελαύνει στο Ντονμπάς, και ερμηνεύεται από τους αναλυτές περισσότερο ως μία «κραυγή» για τη συγκέντρωση δυνάμεων, και όχι ως συγκεκριμένο σχέδιο, επισημαίνει σχετικά το BBC.

H ανάκτηση των περιοχών γύρω από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, δήλωσε ο Ολέκσι Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στους Times, στην οποία επαίνεσε επίσης τη Βρετανία για το ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε ως προς την παροχή εξελιγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων στο Κίεβο.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ έχει καλέσει από την Κυριακή τους αμάχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας να απομακρυνθούν επειγόντως από την περιοχή, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν αντεπίθεση.

Η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής Χερσώνας στην Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν μάχες, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί πυροβολικού [...] και ως εκ τούτου προτρέπουμε (τους πολίτες) να απομακρυνθούν επειγόντως», δήλωσε η Βερετσούκ στην κρατική τηλεόραση.

Στους 29 οι νεκροί στην Τσάσιβ Γιαρ - Έξι νεκροί στο Χάρκοβο

Στους 29 έχει ανέλθει, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική επίθεση με ρουκέτα που έπληξε πενταώροφη πολυκατοικία στην Τσάσιβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν μέσα στα ερείπια επιζώντες, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε σήμερα διασώστες να ανασύρουν έναν επιζώντα από τα ερείπια τοποθετώντας τον σε ένα φορείο και να μεταφέρουν τις σορούς δυο ανθρώπων σε λευκές σακούλες.

Εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών.

Η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να καταλάβει το σύνολο της επαρχίας Ντονέτσκ, που αποτελεί μέρος της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς μαζί με την επαρχία Λουχάνσκ, όπου η Μόσχα ανακήρυξε τη νίκη της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει 34 αεροπορικά πλήγματα από το Σάββατο, ενώ ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε πως η Μόσχα πρέπει να χαρακτηριστεί κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία λόγω του βομβαρδισμού της πολυκατοικίας.

Παράλληλα, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, σύμφωνα με το γραφείο της γενικής εισαγγελίας.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέρριψε ουκρανικά βομβαρδιστικά και ένα μαχητικό

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα, Δευτέρα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο βομβαρδιστικά Su-25 και ένα μαχητικό MiG-29 στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, καταστράφηκαν επίσης δύο ουκρανικές αποθήκες όπλων όπου φυλάσσονταν αμερικανικά howitzer Μ777.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσεις αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ