ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό στις 5 Σεπτεμβρίου: Διαδοχή «fast track» στην ηγεσία των Τόρις

Η Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό στις 5 Σεπτεμβρίου: Διαδοχή «fast track» στην ηγεσία των Τόρις
Οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος έχουν περιθώριο μόνο την Τρίτη να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους AP Photo/Matt Dunham

Επιταχύνεται ραγδαία η διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργού της Βρετανίας μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αρμόδια «Επιτροπή 1922» του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσε ότι ο νέος αρχηγός των Τόρις θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας θα έχουν περιθώριο μόνο μία ημέρα -αύριο, Τρίτη- για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και οι πρώτες ψηφοφορίες θα λάβουν χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να μείνουν μόνο οι επικρατέστεροι δύο, κάτι που ενδεχομένως να γίνει μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει προηγουμένως τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών προκειμένου να συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Μέχρι σήμερα, 11 βουλευτές των Τόρις έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Οι υποψηφιότητες της υπουργού Εξωτερικών, Λιζ Τρας,και της υφυπουργού Εμπορίου, Πένι Μόρντοντ, προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη λίστα των διεκδικητών της ηγεσίας των Τόρις. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αναμένεται επίσης να θέσει υποψηφιότητα.

Τα ηνία διεκδικούν επίσης οι πρώην υπουργοί Υγείας Τζέρεμι Χαντ και ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ναντίμ Ζαχάουι, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο βουλευτής Ρέιμαν Κίστι.

Τη λίστα συμπληρώνουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπέιντενοχ, η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τούγκενχατ.

Δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε τη Δευτέρα να υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο διεκδικεί να τον αντικαταστήσει ως πρωθυπουργό της Βρετανίας, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τότε που αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Σε μια επίσκεψη σε ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας στο Λονδίνο, ο Τζόνσον ρωτήθηκε ευθέως εάν θα υποστήριζε κάποιον διάδοχο.

«Η δουλειά του πρωθυπουργού σε αυτή τη φάση είναι να αφήσει το κόμμα να αποφασίσει και να συνεχίσει να υλοποιεί τα έργα που εκλεγήκαμε να υλοποιήσουμε», απάντησε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη και ξέρετε, δεν θα ήθελα να βλάψω τις πιθανότητες προσφέροντας την υποστήριξή μου», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ