ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης καταθέτουν οι Εργατικοί

Βρετανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης καταθέτουν οι Εργατικοί
Η πρόταση ερμνηεύεται ως η «τελευταία ευκαιρία» να απομακρυνθεί ο Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία AP Photo/Frank Augstein

Ραγδαίες παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, με τους Εργατικούς να καταθέτουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μάρεϊ, σκιώδη υπουργό Οικονομικών, η πρόταση μομφής θεωρείται ως η «τελευταία ευκαιρία» να απομακρυνθεί ο Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης λέει ότι, ενώ οι Εργατικοί θέλουν γενικές εκλογές, αυτή η ψηφοφορία αφορά στην απομάκρυνση του εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Εάν εγκριθεί η ψήφος δυσπιστίας, η βασίλισσα θα μπορούσε να ζητήσει από κάποιον άλλο να σχηματίσει κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το πιθανότερο είναι βέβαιο ότι η πρόταση μομφής θα απορριφθεί γιατί δεν θα υποστηριχθεί από τους συντηρητικούς βουλευτές. Ωστόσο, μια πηγή των Εργατικών είπε: «Θα ασκήσει πίεση στους Τόρις είτε να τον ψηφίσουν και να φανούν υποκριτές είτε να στηρίξουν τους Εργατικούς, παραδεχόμενοι ότι είχαμε δίκιο».

Όσον αφορά στις διεργασίες διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών, σήμερα εκπνέει η προθεσμία δήλωσης υποψηφιοτήτων. Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για τη θέση είναι 11.

Η «Επιτροπή του 1922» των Τόρις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη (13/7), με τους χαμένους υποψηφίους να αποχωρούν μετά από κάθε ψηφοφορία μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ