ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αποχωρώ «με το κεφάλι ψηλά» λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Αποχωρώ «με το κεφάλι ψηλά» λέει ο Μπόρις Τζόνσον
Στις αρχές Σεπτεμβρίου πέφτουν επίσημα οι τίτλοι τέλους της ταραχώδους πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον AP Photo/Alberto Pezzali

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι σύντομα θα αποχωρήσει με το «κεφάλι ψηλά», μία εβδομάδα αφού εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς έχασε τη στήριξη κορυφαίων υπουργών και βουλευτών του, και ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στους Τόρις.

«Είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που προσέφερα και σύντομα θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.

Είπε επίσης ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο που θα επικρατήσει στην κούρσα διαδοχής του.

Τις πρώτες τους ψήφους για την αντικατάσταση Τζόνσον ρίχνουν σήμερα οι βουλευτές των Τόρις.

Μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων, η τελική οκτάδα ελπίζει πλέον να εξασφαλίσει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών. Για να παραμείνουν στην κούρσα χρειάζεται να εξασφαλίσουν 30 ψήφους έκαστος.

Οι υποψήφιοι που «πέρασαν» στον επόμενο γύρο θα ανακοινωθούν μετά τις 7 το απόγευμα. Επιπλέον ψηφοφορίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ώστε να διαμορφωθεί η τελική δυάδα.

Τότε, περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι υποψήφιοι που «αναμετρήθηκαν» στον πρώτο γύρο είναι οκτώ:

  • Ο Ρίσι Σούνακ – πρώην υπουργός Οικονομικών
  • Ο Τομ Τούγκενχατ – βουλευτής
  • Ο Ναντίμ Ζαχάουι – υπουργός Οικονομικών
  • Η Λιζ Τρας – υπουργός Εξωτερικών
  • Η Πένι Μόρντοντ – πρώην υπουργός Άμυνας
  • Ο Τζέρεμι Χαντ – βουλευτής, πρώην ΥΠΕΞ
  • Η Σουέλα Μπρέιβερμαν – γενική εισαγγελέας
  • Η Κέμι Μπάντενοχ – πρώην υπουργός Ισότητας

Φαβορί μεταξύ των οκτώ θεωρείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με το BBC, και ακολουθούν οι: Μόρντοντ, Τρας, Τούγκενχατ και Μπάντενοχ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο βουλευτής Ρεχμάν Κρίστι, τα ονόματα των οποίων είχαν επίσης ακουστεί τις περασμένες ημέρες ως υποψήφια για την ηγεσία, τελικώς δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στην κούρσα της διαδοχής καθώς δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη των τουλάχιστον 20 βουλευτών (έκαστος) που απαιτείτο προκειμένου να περάσουν στον επόμενο γύρο των ψηφοφοριών.

Ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα

Η βρετανική κυβέρνηση θα διενεργήσει ψηφοφορία για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πολιτικά ζητήματα, αφού παρεμποδίστηκε η προσπάθεια του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος για μια τέτοια διαδικασία καθώς υπουργοί εξέφρασαν αντιρρήσεις στη διατύπωσή της.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει μόλις το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα επιλέξει νέο επικεφαλής, αλλά το Εργατικό Κόμμα ήθελε να διενεργηθεί ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση και στον Τζόνσον προκειμένου να τον εξαναγκάσει να αποχωρήσει νωρίτερα.

Η κυβέρνηση μπλόκαρε την προσπάθεια των Εργατικών, λέγοντας ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να μείνει έξω από την όποια πρόταση δυσπιστίας. Βουλευτές των Συντηρητικών -ακόμα και αυτοί που έχουν επικριτική στάση απέναντι στον Τζόνσον- έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν για να στηρίξουν την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει.

«Καταθέτουμε πρόταση που δίνει στην Βουλή [των Κοινοτήτων, την κάτω Βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου] την ευκαιρία να αποφασίσει εάν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τζόνσον, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα.

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο παρεμποδίστηκε η πρόταση των Εργατικών, δήλωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του ίδιου του πρωθυπουργού δεν αποτελεί ορθή χρήση του κοινοβουλευτικού χρόνου και πρόσθεσε ότι οι Εργατικοί «παίζουν πολιτικά παιχνίδια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ