ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τόρις εκλέγουν νέο ηγέτη: «Έκλεισαν» οι υποψηφιότητες, αρχίζουν οι μυστικές ψηφοφορίες

Οι Τόρις εκλέγουν νέο ηγέτη: «Έκλεισαν» οι υποψηφιότητες, αρχίζουν οι μυστικές ψηφοφορίες
Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ είναι μεταξύ των φαβορί για την ηγεσία των Τόρις AP Photo/Alberto Pezzal

Με τους Ρίσι Σούνακ και Πένυ Μόρντοντ να προβάλλουν ως φαβορί «ανοίγει» την Τετάρτη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, που θα σημάνει και επίσημα τους τίτλους τέλους της ταραχώδους πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση «καθυστερεί» την πρόταση δυσπιστίας των Εργατικών, αξιώνοντας από την αντιπολίτευση να αλλάξει η διατύπωση προκειμένου να αφαιρεθεί η αναφορά στον Μπόρις Τζόνσον και να τεθεί στη συνέχεια σε ψηφοφορία.

Την ηγεσία των Τόρις διεκδικούν οκτώ υποψήφιοι, οι οποίοι και συγκέντρωσαν την απαιτούμενη στήριξη εκ μέρους τουλάχιστον 20 βουλευτών του κόμματος. Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων «έκλεισε», και οι πρώτες ψηφοφορίες λαμβάνουν χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Υποψήφιοι στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπέιντενοχ, η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν, ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, η υφυπουργός Εμπορίου Πένυ Μόρντοντ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τούγκεντχατ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, καθώς και ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και ο βουλευτής Ρίμαν Τσίστι, δεν συγκέντρωσαν επαρκή στήριξη και αποσύρθηκαν από την κούρσα. Εκτός, βρέθηκε και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Διαβάστε αναλυτικά

Οι τελικοί υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις

Ο πρώτος γύρος των διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Μέχρι τις 17:30 θα έχει ολοκληρωθεί και στις 19.00 το απόγευμα θα έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Όποιος υποψήφιος λάβει λιγότερες από 30 ψήφους θα αποκλειστεί. Την Πέμπτη η διαδικασία θα επαναληφθεί μεταξύ 13.00 και 15:30 ώρα Ελλάδος. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα φύγει από την κούρσα διαδοχής. Το ίδιο θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι να επικρατήσουν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.

Κατόπιν, θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ρίσι Σούνακ έχει τη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ την υπουργό Εξωτερικών Λις Τρας στηρίζει η δεξιά πτέρυγα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις και παρασκηνιακά ακούγεται ότι έχει και την «ψήφο» του Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ιστοσελίδας Conservative House, τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος φαίνεται πως στηρίζουν την πρώην υπουργό 'Αμυνας και νυν Υφυπουργό Εμπορικής Πολιτικής Πένυ Μόρντοντ, και την υφυπουργό Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων Κέμι Μπέιντενοκ. Πρόκειται για δύο υποψήφιες που δεν συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον, γεγονός που δείχνει ότι η βάση των Συντηρητικών «επιθυμεί ένα νέο ξεκίνημα», όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Με απόφαση της «Επιτροπής 1922» των Τόρις, η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη του κόμματος έχει επιταχυνθεί και ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον τόσο στην ηγεσία των Συντηρητικών, όσο και στην πρωθυπουργία, θα έχει αναδειχθεί έως την 5η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση «μπλοκάρει» την ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας

Η βρετανική κυβέρνηση αξιώνει από το Εργατικό Κόμμα να αλλάξει η διατύπωση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε, προκειμένου να αφαιρεθεί η αναφορά στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, και να τεθεί στη συνέχεια σε ψηφοφορία.

«Δώσαμε στους Εργατικούς την επιλογή για μια ξεκάθαρη ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Έχουν επιλέξει τα πολιτικά παιχνίδια, ζητώντας ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη παραιτηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη διαδοχή του, δεν θεωρούμε πως πρόκειται για αξιοποίηση του κοινοβουλευτικού χρόνου», επισήμανε.

Αν και είναι αρκετοί οι βουλευτές των Τόρις που έχουν ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την εξουσία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσουν υπερ αυτής της πρότασης, επισημαίνοντας πως «είναι άλλο να αμφισβητείς τον αρχηγό σου μέσα στο κόμμα και άλλο να ρίχνεις την κυβέρνηση σου».

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP, αλλά σαφώς θα χρειαστεί και την ψήφο βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος για να περάσει, γεγονός που θα επέφερε την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ