ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Βουλή υπερψήφισε νομοσχέδιο που διασφαλίζει την πρόσβαση στην αντισύλληψη

ΗΠΑ: Η Βουλή υπερψήφισε νομοσχέδιο που διασφαλίζει την πρόσβαση στην αντισύλληψη
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εκφωνεί ομιλία αναφορικά με την αντισύλληψη εν όψει της ψηφοφορίας AP Photo/J. Scott Applewhite

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, νομοσχέδιο που εγγυάται την πρόσβαση στην αντισύλληψη, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες ότι το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να απειληθεί από τη συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου κατόπιν της απαγόρευσης της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, με ψήφους 228 υπέρ έναντι 195 κατά. Οκτώ Ρεπουμπλικάνοι το υπερψήφισαν, ωστόσο είναι αβέβαιο εάν θα εγκριθεί από τη Γερουσία.

Με το κείμενο αυτό, θεωρείται ομοσπονδιακό δικαίωμα να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και οι γιατροί και φαρμακοποιοί υποχρεώνονται να τα παρέχουν.

Σύμφωνα με το Guttmache Institute, οργάνωση υπέρ της άμβλωσης, το 88% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν προσπαθούν να κάνουν παιδί, χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά.

Ορισμένες πολιτείες έχουν προτείνει νομοσχέδια για τον περιορισμό της πρόσβασης σε μέσα αντισύλληψης, όμως κανένα από αυτά δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Επιπλέον, 12 πολιτείες επιτρέπουν στους παρόχους υγείας να αρνούνται να χορηγήσουν αντισυλληπτικά.

«Χρειαζόμαστε ομοσπονδιακούς νόμους ώστε να καταστεί απολύτως σαφές ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τον έλεγχο των γεννήσεων», δήλωσε η Δημοκρατική βουλευτής Κάθι Μάνινγκ.

Η Ρεπουμπλικανή Καθ ΜακΜόρις Ρότζερς, ωστόσο, υποστήριξε ότι η αντισύλληψη δεν κινδυνεύει και ότι οι Ρεπουμπλικανοί κατανοούν ότι υπάρχει «σαφής διαφορά» μεταξύ της αντισύλληψης και της άμβλωσης. Ισχυρίστηκε όμως ότι ο νόμος θα ανάγκαζε τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών «να καταπατήσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους».

Οι Δημοκρατικοί εισήγαγαν το νομοσχέδιο προς συζήτηση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση «Ρόου έναντι Γουέιντ» του 1973 για τις αμβλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ