ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Και η αντισύλληψη στο «στόχαστρο» συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου

ΗΠΑ: Και η αντισύλληψη στο «στόχαστρο» συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου
Διαμαρτυρίες έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που ακύρωσε το νόμο για το δικαίωμα στις αμβλώσεις AP Photo / Jose Luis Magana

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων που ξέσπασαν στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει το δικαίωμα στις αμβλώσεις, τώρα στο «στόχαστρο» ενός από τους πιο συντηρητικούς δικαστές του μπαίνει και το δικαίωμα στην αντισύλληψη. 

«Στα μελλοντικά θέματα» που αφορούν την ιδιωτική ζωή «θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία», γράφει στα προσωπικά σχόλιά του, που συνοδεύουν την απόφαση, ο Κλάρενς Τόμας ένας από τους συντηρητικότερους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τόμας αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση «Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ» του 1965, που αφορά το δικαίωμα στην αντισύλληψη.

Σύμφωνα με τον Κλάρενς Τόμας, αυτές οι νομολογίες στηρίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος με εκείνο που προστάτευε μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Δικαστήριο «έχει καθήκον να διορθώσει το λάθος» που εισήχθη με την υιοθέτησή τους, πρόσθεσε.

Θα πρέπει επίσης να αναλυθεί εάν άλλα άρθρα του Συντάγματος «προστατεύουν τα μυριάδες δικαιώματα» που «παρήχθησαν» κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον δικαστή.

Προς το παρόν πρόκειται για την άποψη μόνο ενός δικαστή από τους εννέα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα καταφέρει να την επιβάλει στους υπόλοιπους.

Ο συντηρητικός δικαστής Μπρετ Κάβανο, στη δική του επιχειρηματολογία, τονίζει άλλωστε ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση «δεν απειλεί» άλλα δικαιώματα.

Ο Κλάρενς Τόμας διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991.

Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Τη νομοθεσία-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης.

Η γνωμοδότηση συνιστά την πλέον σημαντική απόφαση που λαμβάνει το Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και δεκαετίες και η οποία έρχεται να μετασχηματίσει το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία -κάτι που αποτελεί πλήγμα στο δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι Αφροαμερικανοί και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ