ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει για να αποφευχθεί η «πυρηνική άβυσσος»

Λουκασένκο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει για να αποφευχθεί η «πυρηνική άβυσσος»
O Λευκορώσος πρόεδρος κατηγορεί τη Δύση ως «υποκινητή» του πολέμου Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Δύση πρέπει να συμφωνήσουν να σταματήσει ο πόλεμος ώστε να αποφευχθεί η «άβυσσος του πυρηνικού πολέμου», καλώντας το Κίεβο να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Μόσχας.

«Πρέπει να σταματήσουμε, να καταλήξουμε σε συμφωνία, να τερματίσουμε αυτό το χάος, την επιχείρηση και τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Λουκασένκο, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο εάν το Κίεβο αποδεχθεί τις απώλειές του και διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Όλα εξαρτώνται από την Ουκρανία, επί του παρόντος, η ιδιαιτερότητα της στιγμής είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σε καλύτερες συνθήκες, αποδεκτές για την Ουκρανία, η οποία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσει να μην απειλήσει ποτέ τη Ρωσία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο οποίος δάνεισε το έδαφός του στον ρωσικό στρατό για να επιτεθεί στην Ουκρανία, το Κίεβο είναι αυτό που πρέπει να δεχθεί τις παραχωρήσεις και να πάει στις διαπραγματεύσεις, που αποτελούν τη μόνη έξοδο από τη σύγκρουση.

Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει για «να μην έχει ποτέ στο έδαφός της όπλα που απειλούν τη Ρωσία».

Όπως δήλωσε, ο όρος «αποναζιστικοποίηση» που χρησιμοποίησε η Ρωσία προκειμένου να αιτιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία «είναι φιλοσοφία».

«Το σημαντικότερο, είναι η ασφάλεια της Ρωσίας» είπε ο Λουκασένκο.

Όπως εκτίμησε, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός του δεν έχει ασχοληθεί ακόμη πλήρως με την Ουκρανία.

«Ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη εκεί, δεν είναι αυτός που η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «τρομακτικά όπλα που η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει».

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί ότι οι περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία στα ανατολικά και στο νότο της χώρας, έχουν χαθεί.

«Αυτό δεν συζητείται πλέον, θα μπορούσε να είχε συζητηθεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο», τόνισε.

Τέλος, ο Λουκασένκο επέρριψε στη Δύση την απόλυτη ευθύνη αυτού του πολέμου, εκτιμώντας ότι η απειλή που επισειόταν στη Ρωσία ήταν τέτοια που Μόσχα έπρεπε να επιτεθεί στον γείτονα της.

Όπως δήλωσε, η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι δυτικές χώρες είχαν δώσει στον Πούτιν «τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε», δηλαδή την αποχώρηση της Συμμαχίας στα σύνορα του 1997 και τη λήξη της προσέγγισης της Δύσης στην Ουκρανία, που η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή.

«Γιατί δεν δώσατε αυτές τις εγγυήσεις; Αυτό σημαίνει ότι θέλατε τον πόλεμο», τόνισε.

«Η Δύση ήθελε μια σύγκρουση με τη Ρωσία και προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία», συνέχισε.

«Είδαμε τα αίτια αυτού του πολέμου, το αίτιο είναι ότι αν η Ρωσία δεν είχε προηγηθεί του ΝΑΤΟ, εσείς (οι Δυτικοί) θα είχατε οργανωθεί και θα τη χτυπούσατε, εσείς το προκαλέσατε και εσείς παρατείνετε αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε.

«Η Λευκορωσία είναι όντως αυταρχική, αλλά δεν είναι δικτατορία»

Η Λευκορωσία είναι όντως αυταρχική αλλά δεν έχει πολιτικούς κρατούμενους, δήλωσε ο Λουκασένκο, στον οποίο η Δύση επέβαλε κυρώσεις για την καταστολή στη χώρα του.

«Ναι, το σύστημά μας είναι πιο σκληρό, δεν αποκλείω τη λέξη αυταρχικό, αλλά δεν είναι δικτατορία», τόνισε.

«Λέτε ότι έχουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη φυλακή. Αλλά εάν μιλάμε γι' αυτή την υποτιθέμενη αντιπολίτευση που εσείς αναφέρετε, αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την αντιπολίτευση. Πρόκειται για ανθρώπους που εκφράστηκαν κατά του κράτους, όχι κατά της εξουσίας, αλλά κατά του κράτους, κατά του δικού τους λαού», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Είχε ερωτηθεί σε σχέση με τους εκατοντάδες αντιφροντούντες, μέλη σωματείων, δημοσιογράφους και απλούς διαδηλωτές για τον ρόλο τους στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του τον Αύγουστο του 2020.

Όπως δήλωσε, δεν κατέστειλε ένα κίνημα της αντιπολίτευσης, αλλά μια συνωμοσία κατά της χώρας του, την οποία τροφοδότηση. Τα πρόσωπα που είναι στη φυλακή χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό, στο σύνολό τους από την Πολωνία και τη Λιθουανία", δήλωσε.

«Και τί θέλετε, μήπως να κοιτάζω ήρεμα; Ως πρόεδρος, η κύρια αρμοδιότητά μου είναι να προασπίζω την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του κράτους», επέμεινε ο Λουκασένκο.

Ο αρχηγός του λευκορωσικού κράτους εκτίμησε ακόμη ότι οι Δυτικοί ήθελαν να διαλύσουν τη Λευκορωσία το 2020, ώστε να αναλάβουν στη συνέχεια τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ