ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδια «επίθεσης» της Δύσης κατά της Ρωσίας «βλέπει» ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Σχέδια «επίθεσης» της Δύσης κατά της Ρωσίας «βλέπει» ο Αλεξάντερ Λουκασένκο
Χειραψία Πούτιν - Λουκασένκο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στα περί «σχεδίων επίθεσης» της Δύσης κατά της Ρωσίας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, επανέρχεται ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας πως είχε σχετική, «λεπτομερή» τηλεφωνική συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν -ο οποίος και έχει ανακοινώσει πως προσεχώς θα στείλει στο Μινσκ πυραύλους που θα μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Συζητήσαμε γι' αυτά [τα σχέδια] λεπτομερώς χθες [Δευτέρα] με τον Ρώσο πρόεδρο. Έχουν εγκαθιδρυθεί στρατηγικά σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Κατά τον Λουκασένκο, τα σχέδιο προβλέπουν επιθέσεις «περνώντας μέσα από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία».

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται», είπε σε μία παραπομπή στις εισβολές του Ναπολέοντα Α' και της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο, που κινούνταν άλλοτε ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μόσχα, τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας και υποστηρίζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, επιτρέποντας κυρίως στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως βάση οπισθοφυλακής.

Τον περασμένο μήνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» τη Λευκορωσία με πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Λόγω της υποστήριξής της στη Μόσχα και της καταστολής του τεράστιου κινήματος αμφισβήτησης το 2020, η Λευκορωσία έχει τεθεί στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την εξάρτησή της απέναντι στη Ρωσία.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει έναν «υβριδικό πόλεμο» και οι ενέργειες των Δυτικών «φέρνουν τον κόσμο κοντά στην άβυσσο ενός μεγάλου πολέμου που δεν μπορεί να έχει νικητή», συνέχισε ο Λουκασένκο.

Επαναλαμβάνοντας ξεχωριστά αυτή τη ρητορική, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε από την πλευρά της τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για «υβριδική αντιπαράθεση» με τη Ρωσία, «η οποία πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοικτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας».

«Αυτό θα σήμαινε μία ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις. Προφανώς, μια τέτοια σύγκρουση θα περιελάμβανε έναν κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης» είπε η Ζαχάροβα, κατηγορώντας επίσης την Ιαπωνία για την υποστήριξη στους δυτικούς συμμάχους της απέναντι στη Ρωσία.

Από την αρχή της εισβολής, η Μόσχα επέσεισε πολλές φορές, με έναν τρόπο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο, την πυρηνική απειλή, με τις δυτικές χώρες να βλέπουν σε αυτήν απόπειρα εκφοβισμού ώστε να τις αποτρέψει από την υποστήριξη του Κιέβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ