ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικά σιτηρά: Εγκαινιάζεται στην Κωνσταντινούπολη το Κέντρο Συντονισμού για τις εξαγωγές

Ουκρανικά σιτηρά: Εγκαινιάζεται στην Κωνσταντινούπολη το Κέντρο Συντονισμού για τις εξαγωγές
Αντόνιο Γκουτέρες και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τους Σεργκέι Σοϊγκού και Χουλουσί Ακάρ, 22 Ιουλίου 2022 AP Photo/Khalil Hamra

Εγκαινιάζεται αύριο, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, οι τέσσερις πλευρές υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του πολέμου.

Τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούν να μετακινούνται από ασφαλείς διαδρόμους και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία) δεσμεύονται «να μην επιτεθούν», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Ο στόχος είναι να βγουν από την Ουκρανία 20-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται σε σιλό στα λιμάνια, την ώρα που πλησιάζει η νέα συγκομιδή.

Ανακοίνωση σχετικά με τη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Συντονισμού εξέδωσαν την Τρίτη αμφότερα τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η ρωσική αντιπροσωπεία θα φθάσει σήμερα στην Τουρκία και θα αρχίσει εργασία σε ένα τετραμερές σχήμα μαζί με την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Της ρωσικής αντιπροσωπείας στο JCC θα ηγείται ο υποναύαρχος Έντουαρντ Λούικ, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Η κύρια αποστολή των Ρώσων ειδικών στο JCC θα είναι η γρήγορη επίλυση όλων των απαραίτητων θεμάτων προκειμένου η πρωτοβουλία να εισέλθει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Το πλαίσιο της συμφωνίας, τα ελληνικά πλοία και τα ερωτήματα που εκκρεμούν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ