ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για F-16: Προχωρούν οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ - Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας

Τσαβούσογλου για F-16: Προχωρούν οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ - Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας
AP Photo/Burhan Ozbilici

Στις συζητήσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F-16, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως πηγαίνουν καλά και πως η αρνητική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Κογκρέσο τα περασμένα χρόνια, έχει εξαφανιστεί.

«Αυτή η διμερής συνεργασία έχει επίσης στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ», είπε, καθώς οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας για πολλές δεκαετίες.

«Γνωρίζουν επίσης τον ρόλο που ανέλαβε πρόσφατα η Τουρκία και ας ελπίσουμε ότι αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι προσωρινή», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, πιθανότατα αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε την ίδια στιγμή «πυρά» κατά της Ελλάδας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να μιλάει για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Μάλιστα, υποστήριξε, ότι η Ελλάδα φιλοξενεί ύποπτους ως τρομοκράτες μέλη και ότι επιτρέπει σε μέλη του PKK να «στρατοπεδεύουν» στα εδάφη της.

Ερωτηθείς δε για μια πιθανή νέα επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στη βόρεια Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται και ότι «θα έρθει μια ξαφνική κίνηση», σύμφωνα και με την προειδοποίηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει, ότι μια τέτοια επιχείρηση θα έρθει απροειδοποίητα.

Παράλληλα, είπε, πως η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκδώσει υπόπτους που ζητεί η Τουρκία για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία παρά την υπογραφή συμφωνίας για την άρση του βέτο που είχε θέσει η Άγκυρα στην προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στο NATO τον περασμένο μήνα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για την προσχώρησή τους στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και την υποστήριξη οργανώσεων τις οποίες έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές τους προσπάθειες αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές.

Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση 73 ανθρώπων από τη Σουηδία, όπως και περίπου 10 άλλων από τη Φινλανδία.

Το «μπλόκο» από την αμερικανική βουλή

Ο Τούρκος αξιωματούχος φάνηκε να… ξεχνάει το πρόσφατο μπλόκο της αμερικανικής βουλής στην πώληση και αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα, υπερψηφίστηκε τροπολογία του Ελληνοαμερικανού δημοκρατικού βουλευτή Κρις Πάπας, που επί της ουσίας απαγορεύει την πώληση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ, εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

Βάσει της τροπολογίας Πάπας, απαγορεύεται ρητά, όχι μόνον η πώληση νέων μαχητικών F-16, αλλά και οποιοδήποτε κιτ εκσυγχρονισμού ή αναβάθμιση εξοπλισμού προς την Τουρκία.

«Η ψήφιση αυτής της δικομματικής τροπολογίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Ερντογάν να μην λογοδοτήσει για την παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει μετά από την ψηφοφορία ο βουλευτής του Κογκρέσου Κρις Πάπας, συμπληρώνοντας:

«Έχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση F-16 στην Τουρκία και προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της F-16. Παραμένει βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης παρά την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα. ένας αξιόπιστος δημοκρατικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σε όλο τον διάδρομο για να λάβω όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψω τα F-16 ή άλλα όπλα αμερικανικής κατασκευής να πέσουν στα χέρια του Ερντογάν. Χαίρομαι που αυτή η τροπολογία συγκέντρωσε ισχυρή, δικομματική υποστήριξη και θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδηγούς και τους συναδέλφους μου της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα για την προώθησή τους».

Διαβάστε επίσης:

Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εξηγούν: Γιατί μπλοκάραμε την αγορά των F-16 από την Τουρκία

Κρις Πάπας στο CNN Greece: Ανησυχώ βαθύτατα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ