ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στις 25 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση Ντράγκι

Ιταλία: Στις 25 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση Ντράγκι
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ανακοινώνει την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας AP Photo/Andrew Medichini

Ο κύβος ερρίφθη: Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 25η Σεπτεμβρίου οδεύει η Ιταλία μετά την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και την ακόλουθη υπογραφή της απόφασης για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας από τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ανακοινώνοντας την υπογραφή της απόφασης για τη διάλυση της Βουλής, ο Σέρτζιο Ματαρέλα επισήμανε πως εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορωνοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Προηγήθηκαν συνομιλίες του Σέρτζιο Ματαρέλα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι αντίστοιχα.

Αργότερα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι -ο Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, αλλά του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός για την διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων.

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από τρεις εβδομάδες τα Πέντε Αστέρια.

Τα κόμματα, εν τω μεταξύ, ετοιμάζονται για την προεκλογική εκστρατεία.

«Οραματίζομαι την δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού κόμματος, με την συμμετοχή της Forza Italia, της Λέγκα και όλων των δυνάμεων που ασπάζονται τις φιλελεύθερες αξίες», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σήμερα, όμως, εγκατέλειψαν την Forza Italia δυο γνωστά στελέχη της: Πρόκειται για τους υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα και για την υπουργό Περιφερειακών Θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι, οι οποίοι διαφώνησαν με την χθεσινή στάση το Μπερλουσκόνι και την απόφαση να μην παρασχεθεί πλήρης υποστήριξη στον Μάριο Ντράγκι

Διαβάστε επίσης

Η Ιταλία στην ενέδρα της Ακροδεξιάς μετά την παραίτηση Ντράγκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ