ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν κατηγορεί τη Ρωσία ως «μια από τις τελευταίες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις»

Ο Μακρόν κατηγορεί τη Ρωσία ως «μια από τις τελευταίες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις»
«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν νέου τύπου, υβριδικό, παγκόσμιο πόλεμο», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν AP Photo/Thomas Padilla, Pool (Φωτογραφία αρχείου)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι «μια από τις τελευταίες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», αναφερόμενος στην εισβολή της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία, έναν πόλεμο για την κατάκτηση εδαφών, ο οποίος θεωρούσαμε πως είχε εξαφανιστεί από την Ευρώπη. Έναν πόλεμο που είδαμε στις αρχές του 20ου, ακόμη και του 19ου αιώνα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από το Μπενίν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, κάνοντας αναφορά στα δεινά που υπέστη η αφρικανική ήπειρος από τον αποικιακό ιμπεριαλισμό.

«Η Ρωσία είναι μια από τις τελευταίες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», αποφασίζοντας «να εισβάλει σε μια γειτονική της χώρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της εκεί», τόνισε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Μπενίν, Πατρίς Ταλόν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Αφρική την ίδια περίοδο με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, «η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν νέου τύπου, υβριδικό, παγκόσμιο πόλεμο».

«Αποφάσισε ότι η πληροφόρηση, η ενέργεια και τα τρόφιμα αποτελούν στρατιωτικά εργαλεία στην υπηρεσία ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μακρόν.

Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για εκστρατεία παραπληροφόρησης, λέγοντας πως είναι μια από τις χώρες που χρησιμοποιεί «μέσα προπαγάνδας».

Κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τον «εκβιασμό» της Μόσχας στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, «γιατί αυτοί μπλόκαραν τα σιτηρά στην Ουκρανία», αλλά και στον τομέα της ενέργειας. Σε ανάλογο ύφος ήταν οι επικρίσεις που είχε διατυπώσει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Καμερούν.

Την ίδια ώρα, από την Ουγκάντα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις «ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις», αποποιούμενος τις ευθύνες που της καταλογίζει η διεθνής κοινότητα.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν σήμερα στο 20%, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, εντείνοντας την ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις ελλείψεις ενόψει του φετινού χειμώνα.

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακός «πόλεμος»: Αρνείται η Ρωσία ότι ευθύνεται για τη μειωμένη ροή στον Nord Stream

Ύστερα από διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Μόσχα και Κίεβο υπέγραψαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη υμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Προς επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών - Άνοιξε το Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ