ΚΟΣΜΟΣ

Στο Παρίσι ο Μπιν Σαλμάν: «Δεν παραμερίζουμε τις αρχές μας» απαντά η κυβέρνηση στις επικρίσεις

Στο Παρίσι ο Μπιν Σαλμάν: «Δεν παραμερίζουμε τις αρχές μας» απαντά η κυβέρνηση στις επικρίσεις
Αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Bandar Aljaloud/Palacio Real Saudí via AP, File

Η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Γαλλία δεν πρέπει να εκληφθεί ως «αμφισβήτηση της δέσμευσής μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Δεν πρόκειται προφανώς να παραμερίσουμε τις αρχές μας, δεν πρόκειται να αμφισβητήσουμε τη δέσμευσή μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η Ελιζαμπέτ Μπορν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην ανατολική Γαλλία, εν μέσω επικρίσεων από υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επίσκεψη Σαλμάν.

Ανήμερα της επίσκεψης, υποβλήθηκε στο Παρίσι μήνυση για συνέργεια σε βασανιστήρια και καταναγκαστική εξαφάνιση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κατά του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοίνωσαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο Γάλλος νομικός εκπρόσωπός τους.

Στη μήνυση, 42 σελίδων, καταγγέλλεται ότι ο Μπιν Σαλμάν «είναι συνεργός στα βασανιστήρια και την καταναγκαστική εξαφάνιση του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018» και ότι «δεν απολαμβάνει ασυλίας από δίωξη επειδή, ως πρίγκιπας διάδοχος, δεν είναι αρχηγός κράτους», διευκρινίζουν η ΜΚΟ Democracy for the Arab World Now (DAWN) και η οργάνωση Trial International.

Από την πλευρά της, η αρραβωνιαστικιά του Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτζέ Τσενγκίζ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) «εξοργισμένη» που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξενεί για δείπνο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ