ΚΟΣΜΟΣ

Δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ εν μέσω έντασης για την Ταϊβάν

Δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ εν μέσω έντασης για την Ταϊβάν
Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν AP Photo/Alex Brandon, Eraldo Peres, File

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, είχαν σήμερα, Πέμπτη, τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο χωρών σε πολυάριθμα μέτωπα -με κεντρικό άξονα την Ταϊβάν-, καθώς και όξυνσης των εμπορικών διαφορών τους.

«Η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε στις 10:50 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ξεκινήσει 2 ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 π.μ. (ώρα Ουάσινγκτον), κατά την ανακοίνωση.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτεί.

Τελευταίος λόγος τριβής αποτελεί το πιθανό ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το Πεκίνο είναι αντίθετο σε κάθε επίσημη επαφή ανάμεσα στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, θεωρώντας πως η νήσος των 24 εκατ. κατοίκων είναι ιστορικά μία από τις επαρχίες της, παρότι δεν την ελέγχει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το Πεκίνο εξετάζει το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν προκειμένου να επιβάλει τον έλεγχό του.

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, -και υπό αυτή την ιδιότητα μία από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού κράτους-, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψής της στην Ταϊβάν τον Αύγουστο.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη «σταθερή αντίθεσή» του στην ενδεχόμενη επίσκεψη -για την οποία δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε στο εσωτερικό της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης- προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη των πράξεών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ