ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αναφορές για συμφωνία Ισραήλ-Ισλαμικής Τζιχάντ να σιγήσουν τα όπλα από το βράδυ της Κυριακής

Γάζα: Αναφορές για συμφωνία Ισραήλ-Ισλαμικής Τζιχάντ να σιγήσουν τα όπλα από το βράδυ της Κυριακής
Απομάκρυνση τραυματιών έπειτα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια AP Photo/Ahmad Hasaballah

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι μαχητές συμφώνησαν κατόπιν μεσολάβησης του Καΐρου να τηρήσουν εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από το βράδυ της Κυριακής, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές πηγές.

Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την πρόταση εκεχειρίας, ενώ την ίδια στιγμή Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που γνωρίζει τις προσπάθειες αιγυπτιακής διαμεσολάβησης, ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 22:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ, δεν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για εκεχειρία, λέγοντας μόνο ότι βρίσκονται σε επαφή με το Κάιρο.

Η χειρότερη κλιμάκωση βίας από τον Μάιο του 2021

Στην τρέχουσα κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 31 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες και προς την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών την Παρασκευή. Οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ, το οποίο αναφέρει ότι εξαπέλυσε μια «προληπτική επίθεση» με στόχο την Ισλαμική Τζιχάντ, ισχυρίζεται ότι σκότωσε μαχητές και «εξουδετέρωσε» τους ηγέτες της οργάνωσης, που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες του κινήματος στη Γάζα, Ταϊσίρ αλ Τζαμπάρι και Χαλίντ Μανσούρ, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 265 τραυματίστηκαν εδώ και δύο ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Οι ισραηλινές αρχές αντικρούουν αυτήν την εκτίμηση και υποστηρίζουν ότι παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το Σάββατο από μια αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ προς το Ισραήλ.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν την Κυριακή στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων άκουσαν εκρήξεις από μακριά.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών σημειώθηκαν καθώς εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώνονται στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για μια εβραϊκή γιορτή, προκαλώντας φόβους για βία καθώς εθνικιστές βαδίζουν προς την Πλατεία Τεμενών, γνωστή και ως Όρος του Ναού.

Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου συνελήφθη για λίγο από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ κάλυπτε την επίσκεψη ενός ακροδεξιού βουλευτή στην Πλατεία Τεμενών.

Η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ενάντια σε αυτές τις ισραηλινές «επιδρομές» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «ανεξέλεγκτη» κατάσταση.

«Η αντίσταση» είναι «ενωμένη στη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Φαουζί Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, μιας οργάνωσης που έχει διεξάγει πολλούς πολέμους ενάντια στο Ισραήλ, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

Η κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων οργανώσεων στη Γάζα είναι η χειρότερη μετά από τον πόλεμο του Μαΐου του 2021 που άφησε πίσω του 260 νεκρούς σε 11 ημέρες από την παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων μαχητών, και 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες», είπε ο Αμπού Μαχμούντ αλ-Μαντχούν, 56 ετών, στην πόλη της Γάζας. «Κάθε στιγμή που καταστρέφεται ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή εκτοπίζονται», ανέφερε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για «όσο χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Χαλίντ Μανσούρ «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Αυτός ο βομβαρδισμός στη Ράφα στην νότια Λωρίδα της Γάζας σκότωσε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας.

Στο Ισραήλ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από ρουκέτες, σύμφωνα με διασώστες.

Διακοπές ρεύματος

Η σύλληψη ενός αρχηγού της ομάδας στη Δυτική Όχθη την περασμένη Δευτέρα οδήγησε σε αυτόν τον νέο κύκλο βίας. Οι ισραηλινές αρχές, λέγοντας ότι φοβούνται αντίποινα, πραγματοποίησαν τα πρώτα πλήγματα την Παρασκευή στη Γάζα, όπου είναι εδραιωμένη η Ισλαμική Τζιχάντ.

Περίπου 40 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967.

Η Αίγυπτος, ιστορικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων ομάδων στη Γάζα, παρενέβη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε το Σάββατο ότι εργάζεται «ακούραστα» για να αποκαταστήσει την ηρεμία, αλλά στο πεδίο, η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε και οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.

Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων διέκοψε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς το Ισραήλ έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με τη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, διακόπτοντας ουσιαστικά τις παραδόσεις ντίζελ.

Οι διακοπές ρεύματος, συχνές στον θύλακα, έχουν πολλαπλασιαστεί έκτοτε, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ