ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά Ιρανού για το σχέδιο δολοφονίας κατά πρώην συμβούλου του Τραμπ

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά Ιρανού για το σχέδιο δολοφονίας κατά πρώην συμβούλου του Τραμπ
Ο Τζον Μπόλτον είχε διατελέσει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε ποινική δίωξη την Τετάρτη σε ένα μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, επειδή σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τζον Ρ. Μπόλτον, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Ιρανός είχε προσφέρει 300.000 δολάρια για να προσλάβει κάποιον να σκοτώσει τον κ. Μπόλτον, έναν συντηρητικό εμπειρογνώμονα εξωτερικής πολιτικής και σκληροπυρηνικό στο Ιράν, στην Ουάσινγκτον ή στο Μέριλαντ.

Αξιωματούχοι του τμήματος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου ανέφεραν ότι η σχεδιαζόμενη δολοφονία του κ. Μπόλτον ήταν πιθανότατα αντίποινα για τη δολοφονία από τον αμερικανικό στρατό τον Ιανουάριο του 2020 του Κασίμ Σουλεϊμανί, ενός κορυφαίου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ενός κλάδου του ιρανικού στρατού που αποτελεί βάση εξουσίας για την κυβερνώσα στρατιωτική και πολιτική ελίτ της χώρας.

«Ο άνδρας που κατονομάζεται στην ποινική δίωξη, η οποία αποσφραγίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ο 45χρονος Σαχράμ Πουρσαφί, δεν τελεί υπό κράτηση και παραμένει στο εξωτερικό», δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου.

Εάν συλληφθεί και καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών για χρήση εγκαταστάσεων διακρατικού εμπορίου στη συνωμοσία και άλλα 15 έτη για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης σε διεθνική συνωμοσία δολοφονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ