ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Επικαλείται την 5η Τροπολογία και δεν απαντά στις ερωτήσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης

Τραμπ: Επικαλείται την 5η Τροπολογία και δεν απαντά στις ερωτήσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης
«Θα δω την Τζέιμς για τη συνέχιση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία των ΗΠΑ! Η σπουδαία εταιρεία μου και εγώ προσωπικά, δεχόμαστε επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Δημοκρατία της Μπανανίας!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social AP Photo / Julia Nikhinson

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλέστηκε το δικαίωμα της Πέμπτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και αρνήθηκε  να απαντήσει σε ερωτήσεις της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης

«Υπό τη συμβουλή του δικηγόρου μου και για όλους τους παραπάνω λόγους, αρνήθηκα να απαντήσω στις ερωτήσεις στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των προνομίων που παρέχει σε κάθε πολίτη το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κλητεύθηκε σε απολογία από το γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς στο πλαίσιο μιας αστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αναφορικά με το εάν ο Οργανισμός Τραμπ παραπλάνησε δανειστές, ασφαλιστές και φορολογικές αρχές παρέχοντάς τους παραπλανητικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης

Ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης:

«Θα δω την Τζέιμς για τη συνέχιση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία των ΗΠΑ! Η σπουδαία εταιρεία μου και εγώ προσωπικά, δεχόμαστε επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Δημοκρατία της Μπανανίας!».

Ο πρώην πρόεδρος εθεάθη να αναχωρεί από τον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τετάρτης και η αυτοκινητοπομπή του έφτασε στο γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης λίγο αργότερα.

Η προγραμματισμένη κατάθεση έρχεται κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης - από νομικής πλευράς - εβδομάδας για τον ίδιο. Τη Δευτέρα, το FBI εκτέλεσε ένταλμα έρευνας στο Μαρ-α-Λάγκο, την κύρια κατοικία του στη Φλόριντα, σε σχέση με έρευνα για τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.

Την Τρίτη, το ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την πολύχρονη προσπάθειά του να εμποδίσει μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων από το να συγκεντρώσει φορολογικές του δηλώσεις.

«Κάποιοι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν ταχθεί υπέρ του να απαντήσει ο πρώην πρόεδρος στις ερωτήσεις της Γενικής Εισαγγελίας, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε καταθέσει ενόρκως για τις οικονομικές του δηλώσεις, ενώ άλλοι τον προειδοποίησαν να μην δώσει απαντήσεις λόγω του πιθανού νομικού κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπίσει», δήλωσαν στο CNNi άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Μανχάταν διεξάγει ξεχωριστή ποινική έρευνα για τον Οργανισμό Τραμπ.

«Μια άλλη σκέψη που είχε συζητηθεί», λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν, «είναι οι πολιτικές επιπτώσεις του να μην απαντήσει στις ερωτήσεις, καθώς ο Τραμπ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024».

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, ο Τραμπ υπέδειξε ότι το να μην απαντά στις ερωτήσεις ήταν ένδειξη ενοχής.

Σε μια προεκλογική στάση στην Αϊόβα το 2016, ο Τραμπ είπε: «Αν είστε αθώος, γιατί κάνετε χρήση της 5ης Τροπολογίας;».

Στη δήλωσή του την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε: «Τώρα ξέρω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση» και κατήγγειλε την έρευνα της Τζέιμς. Ο πρώην πρόεδρος και ο Οργανισμός Τραμπ είχαν προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία.

«Όταν η οικογένειά σου, η εταιρεία σου και όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω σου έχουν γίνει στόχοι ενός αβάσιμου, πολιτικά υποκινούμενου κυνηγιού μαγισσών που υποστηρίζεται από δικηγόρους, εισαγγελείς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τότε δεν έχεις καμία επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τι προβλέπει η Πέμπτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος

Η Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ εγγυάται ότι ένα άτομο δεν μπορεί να εξαναγκαστεί από την κυβέρνηση να παράσχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι ενοχοποιητικές εναντίον του ίδιου. Όταν ένα άτομο αρνείται να απαντήσει σε μια ερώτηση «επικαλούμενο την πέμπτη τροπολογία», επικαλείται αυτό το δικαίωμα. Δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής.

«Κανείς δεν θα ... εξαναγκάζεται σε οποιαδήποτε ποινική υπόθεση να είναι μάρτυρας εναντίον του εαυτού του», αναφέρει η Πέμπτη Τροπολογία.

Έρευνα και προηγούμενες καταθέσεις

Τον Ιανουάριο, το γραφείο της Τζέιμς δήλωσε ότι βρήκε σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Οργανισμός Τραμπ χρησιμοποιούσε ψευδείς ή παραπλανητικές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων στις οικονομικές του καταστάσεις για να λάβει δάνεια, ασφάλειες και φορολογικά οφέλη.

Η αστική έρευνα της γενικής εισαγγελέως πλησιάζει στο τέλος της και η απόφαση σχετικά με την ανάληψη δράσης επιβολής μπορεί να έρθει σύντομα.

Η αναμέτρηση ακολουθεί την αποτυχημένη προσπάθεια του Τραμπ να εμποδίσει τις κλητεύσεις για καταθέσεις από τον ίδιο και τα παιδιά του, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και την Ιβάνκα Τραμπ.

Η κατάθεση της Ιβάνκα Τραμπ πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο Τραμπ Τζούνιορ είχε καταθέσει στα τέλη Ιουλίου, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος διευθύνει τον Οργανισμό Τραμπ μαζί με τον αδελφό του Έρικ Τραμπ, και η Ιβάνκα Τραμπ δεν επικαλέστηκαν το δικαίωμα της Πέμπτης Τροπολογίας και απάντησαν στις ερωτήσεις της πολιτείας. Δεν είναι σαφές τι τους ρωτήθηκε συγκεκριμένα ή τι απάντησαν.

Η απόφασή τους έρχεται σε ρήξη με τον Έρικ Τραμπ και τον πρώην οικονομικό διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ Άλεν Βάισελμπεργκ, οι οποίοι αμφότεροι διεκδίκησαν το δικαίωμα της Πέμπτης Τροπολογίας περισσότερες από 500 φορές όταν εξετάστηκαν το 2020.

Ο Τραμπ έχει καταθέσει ενόρκως σε αστικές δίκες τις τελευταίες δεκαετίες και μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα έχει επίσης κληθεί να καταθέσει. Πέρυσι έδωσε βιντεοσκοπημένη κατάθεση για μια αγωγή που αφορούσε μια επίθεση έξω από τον Πύργο Τραμπ. Η υπόθεση πρόκειται να οδηγηθεί σε δίκη το φθινόπωρο. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία.

Ερωτήματα γύρω από την περιουσιακή κατάσταση του Τραμπ

Ο Τραμπ έχει αμφισβητηθεί σχετικά με την ακρίβεια της περιουσιακής του κατάστασης και των οικονομικών του δηλώσεων σε προηγούμενες δίκες, κάτι που ορισμένοι σύμβουλοι λένε ότι είναι ένας λόγος, για τον οποίο θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις στην τρέχουσα έρευνα.

Σε μια κατάθεση του 2007 σε αγωγή εναντίον του για δυσφήμιση, ο Τραμπ είπε πως «κάποτε υπολόγισε την καθαρή αξία της περιουσιακής του κατάστασης , ως ένα βαθμό, με βάση τα συναισθήματά του και ότι έβαλε την καλύτερη δυνατή εκδοχή σε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία.

«Νομίζω ότι όλοι υπερβάλλουν σχετικά με την αξία των ακινήτων τους», κατέθεσε, προσθέτοντας: «Ποιος δεν θα το έκανε, άλλωστε;»

Μήπως διόγκωσε εσκεμμένα τα μεγέθη της περιουσιακής του κατάστασης; «Όχι, πέρα από κάθε λογική», είχε απαντήσει ο Τραμπ.

Former President Donald Trump invokes Fifth Amendment rights and declines to answer questions from NY attorney general - By Kara Scannell, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ