ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Φόβοι ότι η Ρωσία θα αποσυνδέσει τις μονάδες παραγωγής από το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας

Ζαπορίζια: Φόβοι ότι η Ρωσία θα αποσυνδέσει τις μονάδες παραγωγής από το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας
Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κινείται προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια AP Photo, File

Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, η ουκρανική κρατική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας Energoatom υποστηρίζει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδέσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Παρεμβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τη Μόσχα να μην προβεί σε ανάλογη κίνηση, η οποία και θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική τροφοδοσία της Ουκρανίας με ενέργεια.

«Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια και είναι απαραίτητη ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα [...] αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο επίσκεψής του στο λιμάνι της Οδησσού.

O Αντόνιο Γκουτέρες κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι της ΟδησσούAP Photo/Kostiantyn Liberov

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, επανέλαβε την έκκλησή του για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό -πρόταση που έχει απορρίψει, ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τη στιγμή που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για επικίνδυνους βομβαρδισμούς της τοποθεσίας του σταθμού, ο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» και ζητά την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο.

Η Energoatom, διαχειρίστρια των ουκρανικών σταθμών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Energoatom σημειώνει ότι πιστεύει πως η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μια «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια» στο σταθμό. Από πλευράς της η Μόσχα είχε επίσης κατηγορήσει χθες, Πέμπτη, το Κίεβο ότι προετοιμάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να διακόψουν την λειτουργία των αντιδραστήρων και να τους αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού δικτύου», αναφέρει η Energoatom.

Σύμφωνα με την Energoatom, οι Ρώσοι στρατιώτες αναζητούν πηγές τροφοδοσίας για τις γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά την διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων, και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς, αν και μόνον δύο από τους έξι αντιδραστήρες του λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολες χειμώνες της μετά την ανεξαρτησία της και για πιθανή έλλειψη ενέργειας.

Εν τω μεταξυ, σε βίντεο που διέρρευσε φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μέσα σε μια μονάδα στροβίλων που συνδέεται με έναν αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό. Τη γνησιότητα του βίντεο, που τροφοδοτεί τους φόβους για πυρηνική καταστροφή και κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα την Πέμπτη, επιβεβαίωσε το CNNi. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε τραβήχτηκε το βίντεο.

Διαβάστε αναλυτικά

Ζαπορίζια: Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη - Ρωσικά οχήματα σε αίθουσα στροβίλων του πυρηνικού σταθμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ