ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Τιμωρία» 27 υπαλλήλων για τις «τραγικά άσχημες» εικόνες σε σχολικό βιβλίο Μαθηματικών

Κίνα: «Τιμωρία» 27 υπαλλήλων για τις «τραγικά άσχημες» εικόνες σε σχολικό βιβλίο Μαθηματικών
«Δεν αντανακλούσαν σωστά την ηλιόλουστη εικόνα των παιδιών της Κίνας» συμπέρανε το υπουργείο Παιδείας People's Education Press/ CNNi

Οι κινεζικές αρχές τιμώρησαν 27 άτομα για τη δημοσίευση ενός σχολικού βιβλίου Μαθηματικών που έγινε viral λόγω των «τραγικά άσχημων» εικονογραφήσεων του.

Μια πολύμηνη έρευνα από μια ομάδα εργασίας του κινεζικού υπουργείου Παιδείας διαπίστωσε ότι τα βιβλία δεν ήταν «όμορφα» και ορισμένες εικονογραφήσεις ήταν «αρκετά άσχημες» και «δεν αντανακλούσαν σωστά την ηλιόλουστη εικόνα των παιδιών της Κίνας».

Σε μια μακροσκελή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, οι εκπαιδευτικές αρχές ανέφεραν οι 27 υπάλληλοι «παραμέλησαν τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους και τιμωρήθηκαν», συμπεριλαμβανομένων του προέδρου του εκδοτικού οίκου, του αρχισυντάκτη και του προϊσταμένου του γραφείου σύνταξης του τμήματος Μαθηματικών.

Η δήλωση ανέφερε ότι «οι εικονογράφοι και οι σχεδιαστές αντιμετωπίστηκαν ανάλογα», χωρίς να διευκρινίζεται το είδος της «τιμωρίας».

Στα τέλη Μαΐου, η Κίνα διέταξε μια πανεθνική αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων αφότου κάποιες εικονογραφήσεις κρίθηκαν, από εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, ως «άσχημες, σεξουαλικά υπαινικτικές και κρυφά φιλοαμερικανικές».

Η είδηση προκάλεσε τότε την ανησυχία ορισμένων ειδικών και γονέων για ένα πιθανό πολιτικό «κυνήγι μαγισσών» που θα αντιπροσώπευε μια περιττή εκ νέου αυστηροποίηση της λογοκρισίας στις εκδόσεις.

Τα σχέδια, που βρέθηκαν σε μια σειρά βιβλίων μαθηματικών που χρησιμοποιούνται από τα κινεζικά δημοτικά σχολεία για σχεδόν μια δεκαετία, κρίθηκαν ως αμφιλεγόμενα για διάφορους λόγους.

Ορισμένοι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου επέκριναν τα σχέδια, όπου απεικονίζονται παιδιά με μικρά, γερασμένα μάτια και μεγάλα μέτωπα ως «άσχημες, προσβλητικές και ρατσιστικές».

Αλλοι εξοργίστηκαν με τα «σεξουαλικά υπονοούμενα» στα σχέδια, καθώς κάποιες εικόνες έδειχναν μικρά αγόρια όπου φαινόταν ένα περίγραμμα των γεννητικών οργάνων τους. Σε ένα άλλο σκίτσο, εμφανιζόταν ένα αγόρι να έχει τα χέρια του στο στήθος ενός κοριτσιού, ενώ ένα άλλο τραβά τη φούστα ενός κοριτσιού ή το εσώρουχο ενός κοριτσιού να φαίνεται καθώς πηδά σχοινάκι.

Οι χρήστες του Διαδικτύου κατηγόρησαν επίσης τις εικόνες ως «υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή δείχνουν πολλά παιδιά να φορούν ρούχα με σχέδια με αστέρια, ρίγες και στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Επίσης, ένα σχέδιο που έδειχνε μια ανακριβή απόδοση των αστεριών στην κινεζική σημαία κατηγορήθηκε ότι ως «αντι-κινεζικό».

Πολλοί εξέφρασαν την έκπληξη και την οργή τους που οι εικόνες αυτές, όχι μόνο βρίσκονται σε σχολικά που εκδόθηκαν από τον κρατικό People's Education Press, τον μεγαλύτερο εκδότη σχολικών βιβλίων της χώρας που ιδρύθηκε το 1950, αλλά είχαν περάσει απαρατήρητες για τόσα χρόνια. Τα σχολικά αυτά βιβλία χρησιμοποιούνται από το 2013.

Κινέζοι εθνικιστές ινφλουένσερς έκαναν λόγο για «δυτική πολιτιστική διείσδυση», ισχυριζόμενοι -χωρίς αποδείξεις- ότι οι εικονογράφοι δούλευαν κρυφά για «ξένες δυνάμεις», ειδικά τις ΗΠΑ, προκειμένου «να διαφθείρουν τις ψυχές αθώων παιδιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ