ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» στη Ζαπορίζια: Αποσυνδέθηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες από το δίκτυο ενέργειας

«Θρίλερ» στη Ζαπορίζια: Αποσυνδέθηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες από το δίκτυο ενέργειας
Υπό ρωσική κατοχή τελεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια Metin Aktas / Anadolu Agency

Αποσυνδέθηκαν από το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας οι δύο εναπομείναντες σε λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αφότου πυρκαγιές σε παρακείμενο σημείο κατέστρεψαν γραμμές τροφοδοσίας, ανακοίνωσε η κρατική Εταιρία Πυρηνικής Ενέργειας της χώρας, Energoatom. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για «χτύπημα» στην περιοχή, εν μέσω ενός «θρίλερ» διαρκείας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης που πυροδοτεί φόβους για ένα ενδεχόμενο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια «αποσυνδέθηκε πλήρως για πρώτη φορά στα χρονικά από το δίκτυο ενέργειας», αναφέρει η Energoatom, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές ενέργειες» των ρωσικών δυνάμεων.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια καταστρέφοντας γραμμές τροφοδοσίας που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο ενέργειας της Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Energoatom.

«Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο», επισημαίνεται και καταδεικνύονται ως υπαίτιοι οι Ρώσοι «εισβολείς».

Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού σταθμού της ΖαπορίζιαEPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT HANDOUT

Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, σύμφωνα με την Εταιρία Πυρηνικής Ενέργειας της Ουκρανίας.

Από ρωσικής πλευράς, το πρακτορείο RIA Novosti είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι τα συστήματα ασφαλείας τέθηκαν σε λειτουργία στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπειτα από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που καταγράφηκαν σε περιοχές των υπό ρωσική κατοχή εδαφών, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι «βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό».

Ο τοπικός κυβερνήτης που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές της Ζαπορίζια ανέφερε ακολούθως ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε όλα τα σημεία της περιφέρειας.

«Ως αποτέλεσμα χτυπήματος των ένοπλων σχηματισμών της Ουκρανίας στις γραμμές τροφοδοσίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ξέσπασε φωτιά στη ζώνη ασφαλείας της εναέριας γραμμής 750 kv. Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος», υποστήριξε ο Γεβγέν Μπαλιτσκίι.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ασφαλείας, δύο αντιδραστήρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, και εν συνεχεία διεκόπη η ηλεκτροδότηση στην περιοχή. Μετά την κατάσβεση της φωτιάς, μία μονάδα επαναλειτούργησε, και διεξάγονται εργασίες για την αποκατάσταση της λειτουργίας και του δεύτερου αντιδραστήρα, κατά δήλωσή του, όπως μεταδίδει το CNNi.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια διαθέτει συνολικά έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, όμως μόνο οι δύο βρίσκονται σε λειτουργίαEPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT HANDOUT

Η Energoatom είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα για σχεδιασμούς της Ρωσίας να αποσυνδέσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης -γεγονός που καταγγέλθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος διαμήνυσε πως «η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια».

Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας δήλωσε μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που αποσυνδέθηκαν σήμερα τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ.

Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που «δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες», ανέφερε η πηγή.

Επί εβδομάδες Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για επικίνδυνους βομβαρδισμούς στην τοποθεσία του σταθμού· αμφότερες προειδοποιούν για επικείμενη «προβοκάτσια» από την αντίπαλη πλευρά, με τη διεθνή ανησυχία στο «κόκκινο» για ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα.

«Πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης η ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον υπό ρωσική κατοχή ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι στο δίκτυο France 24 TV.

Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες για την απόκτηση πρόσβασης στον σταθμό είναι επιτυχείς -περίπτωση κατά την οποία ο Γκρόσι έχει δηλώσει ότι η IAEA θα σπεύσει εντός ημερών- δήλωσε: «Βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό».

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν από τον Μάρτιο τον πυρηνικό σταθμό, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όμως ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς.

Η ηγεσία του συμβουλίου της κρατικής Δούμας στη Ρωσία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση λέγοντας ότι επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Μόσχας να διευκολύνει μια αποστολή της ΙΑΕΑ «συνεπώς οι ειδικοί της υπηρεσίας μπορούν να διαπιστώσουν επί τόπου ότι υπάρχουν απειλές ως αποτέλεσμα των συνεχών ουκρανικών επιθέσεων στο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, με τραγικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα».

Η Ουκρανία από πλευράς της κατηγορεί τη ότι Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής χρησιμοποιώντας το εργοστάσιο ως ασπίδα από την οποία κατευθύνει τις επιθέσεις στην γύρω περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ