ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Παραμένουν αποσυνδεδεμένοι οι αντιδραστήρες - Λειτουργούν κανονικά τα συστήματα ασφαλείας

Ζαπορίζια: Παραμένουν αποσυνδεδεμένοι οι αντιδραστήρες - Λειτουργούν κανονικά τα συστήματα ασφαλείας
Δορυφορική φωτογραφία που απεικονίζει τους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια Imágen satelital ©2022 Maxar Technologies vía AP

Αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας παραμένουν και οι έξι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Ωστόσο η Energoatom πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα του πυρηνικού σταθμού και τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζιαλαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μέσω μιας γραμμής από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο των δύο εν λειτουργία αντιδραστήρων του σταθμού.

Η Energoatom ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι για «πρώτη φορά στην ιστορία του» ο πυρηνικός σταθμός «αποσυνδέθηκε πλήρως» από το δίκτυο.

Εδώ και εβδομάδες Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης που πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου παρήγαγε περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό στις αρχές Μαρτίου, όμως Ουκρανοί μηχανικοί της Energoatom εξακολουθούν να φροντίζουν για τη λειτουργία του.

Ζελένσκι: Ο κόσμος γλίτωσε παρά λίγο ένα πυρηνικό ατύχημα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο κόσμος γλίτωσε παρά λίγο ένα πυρηνικό ατύχημα, όταν ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για ώρες λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός χθες Πέμπτη προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα εξήρε τους Ουκρανούς τεχνικούς που φροντίζουν για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια υπό την παρακολούθηση του ρωσικού στρατού.

«Αν το προσωπικό του σταθμού μας δεν είχε αντιδράσει μετά το μπλακ άουτ, τότε θα είχαμε ήδη αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος», κατήγγειλε ο Ζελένσκι στο καθημερινό του βραδινό διάγγελμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ