ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η αποστολή του ΔΟΑΕ στον σταθμό της Ζαπορίζια θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η αποστολή του ΔΟΑΕ στον σταθμό της Ζαπορίζια θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να εγκαταλείψει τον τομέα ο ρωσικός στρατός Planet Labs PBC via AP

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια θα είναι «η πιο δύσκολη στην ιστορία» του, σχολιάζει ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λόγω της έντασης στην περιοχή. 

«Η αποστολή αυτή θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του ΔΟΑΕ λόγω της πολεμικής δραστηριότητας της Ρωσίας εκεί, αλλά και λόγω του προφανούς τρόπου με τον οποίο προσπαθεί η Ρωσία να νομιμοποιήσει την παρουσία της» εκεί, σημείωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι είναι καθ 'οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ η περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτός δέχεται πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία εγείρουν φόβους για την πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος.

«Αναμένουμε από την αποστολή σαφείς δηλώσεις για την παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας», υπογράμμισε επίσης ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να εγκαταλείψει τον τομέα αυτόν ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «θέτει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος».

«Η Ρωσία πρέπει να φύγει. Και ο ΔΟΑΕ και άλλες χώρες οφείλουν να τους αναγκάσουν να φύγουν», τόνισε ο Κουλέμπα.

Η αποστολή του ΔΟΑΕ αναμένεται να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό αργότερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκρόσι.

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτησή του, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ποζάρει με την ομάδα δέκα και πλέον εργαζομένων που φορούν καπελάκια και γιλέκα με τον λογότυπο του οργανισμού.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ