ΚΟΣΜΟΣ

Για οικονομική τρομοκρατία και πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της Ευρώπης κατηγορεί ο Ζελένσκι τη Ρωσία

Για οικονομική τρομοκρατία και πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της Ευρώπης κατηγορεί ο Ζελένσκι τη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού ομίλου Rosatom AP Photo/Andrew Kravchenko

Για οικονομική τρομοκρατία κατηγόρησε τη Ρωσία ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Νορβηγία, τη στιγμή που η ρωσική Gazprom προγραμματίζει να κόψει τις ροές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 επικαλούμενη λόγους συντήρησης.

Το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία έγινε χειρότερη μετά τις περικοπές προμηθειών από την Ρωσία, είναι το κύριο ερώτημα στην πολιτική ατζέντα σε όλη την ήπειρο καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει.

O Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ασκεί οικονομική τρομοκρατία προσπαθώντας να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει χειμώνα, όταν ο αντίκτυπος από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα προκαλέσει δυσκολίες στην θέρμανση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για εργασίες συντήρησης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom. Σύμφωνα με την εταιρεία, «μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα θα επανέλθουν».

Το κλείσιμο θα προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς ο αγωγός λειτουργεί ήδη μόνο στο 20% της χωρητικότητάς του ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι στα 167 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού ομίλου Rosatom για τον πυρηνικό του εκβιασμό, τον «εκβιασμό του στο θέμα της ακτινοβολίας» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού.

«Δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν ακόμη κυρώσεις κατά του Rosatom για τον εκβιασμό του με την ακτινοβολία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι , ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Φόβοι για ένα φαινόμενο ντόμινο τύπου Lehman Brothers

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αυξάνουν το επίπεδο των αποθεμάτων τους ενόψει του χειμώνα όταν η ζήτηση κορυφώνεται.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σήμερα ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας έχουν πληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% και ότι αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν. Η Ιταλία έχει επιτύχει ένα παρόμοιο επίπεδο αποθήκευσης, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι ενάντια σε επικείμενες διαταραχές στις προμήθειες.

«Ως αποτέλεσμα, οι αγορές θα ηρεμήσουν και θα πέσουν», εκτίμησε ο Χάμπεκ.

Ο Χάμπεκ επανέλαβε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει να συμβεί στην αγορά φυσικού αερίου της ένα φαινόμενο ντόμινο τύπου Lehman Brothers.

«Υπόσχομαι εξ ονόματος της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα διασφαλίζουμε συνεχώς την ρευστότητα για όλες τις ενεργειακές εταιρείες, ώστε να μην έχουμε το αποτέλεσμα της Lehman Brothers στην αγορά» δήλωσε ο Χάμπεκ αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία πυροδότησε την οικονομική κρίση του 2008.

Μια λιγότερο αισιόδοξη πρόβλεψη διατύπωσε ο επικεφαλής της μεγάλης εταιρείας φυσικού αερίου Shell, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου μπορεί να συνεχιστούν.

«Ενδέχεται να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν, σε συνέντευξη Τύπου στην ενεργειακή διάσκεψη που διεξάγεται στη νορβηγική πόλη Σταβάνγκερ.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Tesla, Ίλον Μασκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην ίδια εκδήλωση ότι ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εξορύσσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να διατηρήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό και παράλληλα να αναπτύσσει βιώσιμες πηγές ενέργειας.

«Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά νομίζω ότι χρειάζεται να χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, επειδή διαφορετικά ο ανθρώπινος πολιτισμός θα καταρρεύσει» δήλωσε ο Μασκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ