ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία σε αντεπίθεση στο Νότο με «HIMARS και πυραύλους της Δύσης»

Η Ουκρανία σε αντεπίθεση στο Νότο με «HIMARS και πυραύλους της Δύσης»
Ουκρανός λοχίας στα χαρακώματα στις γραμμές του μετώπου μεταξύ Μικολάιβ και Χερσώνας, 22 Μαρτίου 2022. Η Χερσώνα του ουκρανικού νότου κατελήφθη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Photo by Salwan Georges/The Washington Post via Getty Images

Με τη ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας να βρίσκεται πλέον στον έβδομο μήνα, έχοντας μετεξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς χωρίς ορατό τέλος στον ορίζοντα, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εδώ και καιρό προαναγγελθείσα αντεπίθεση στο Νότο, με επίκεντρο την περιφέρεια της κατεχόμενης Χερσώνας.

Πληροφορίες θέλουν τις ουκρανικές δυνάμεις να σφυροκόπησαν με καταιγισμό ρουκετών τη ρωσοκρατούμενη πόλη Νόβα Καχόφκα, στα ανατολικά της Χερσώνας. Τη σχετική αναφορά μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA. Στην πόλη φέρεται να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών βρίσκεται το Μικολάιβ του ουκρανικού νότου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες από επιδρομές σε «κτήρια κατοικιών και εκπαιδευτικά ιδρύματα», κατά δήλωση του δημάρχου της πόλης.

Έχοντας λάβει μέχρι στιγμής σχεδόν δέκα δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες -περιλαμβανομένων συστημάτων πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS)-, η Ουκρανία είχε προαναγγείλει εδώ και δύο μήνες αντεπίθεση στο Νότο.

Αντεπίθεση, η οποία πιθανώς έρχεται να σηματοδοτήσει το τρίτο κεφάλαιο του πολέμου, μετά την ανεπιτυχή προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο και την ακόλουθη επικέντρωσή της στην κατάληψη του συνόλου της βιομηχανικής περιφέρειας του Ντονμπάς και των περιοχών βορείως της Κριμαίας, αφότου άλωσε και τη στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη.

Την έναρξη της αντεπίθεσης ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Νότο, Νατάλια Χουμενιούκ.

«Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της περιφέρειας της Χερσώνας», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων η Νατάλια Χουμενιούκ, υποστηρίζοντας πως πρόσφατα πλήγματα στις νότιες γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας -περιλαμβανομένων επιθέσεων σε περισσότερες από δέκα εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών- «έχουν αδιαμφισβήτητα αποδυναμώσει τον εχθρό».

Ακολούθησαν δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στο δίκτυο CNNi: «Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση ξεκίνησε σήμερα [Δευτέρα 29 Αυγούστου] στις 7.00 το πρωί με πυρά πυροβολικού και πυραυλικές επιθέσεις».

«Πρόκειται για την πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2022, που υπήρξε μία τέτοια συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων με δυτικό οπλισμό -με δυτικούς HIMARS και δυτικούς πυραύλους», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο -χωρίς η σχετική αναφορά να μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στρατιωτικές μονάδες κατόρθωσαν να σπάσουν τις πρώτες ρωσικές γραμμές άμυνας στην περιφέρεια της Χερσώνας -η οποία κατελήφθη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Η αντεπίθεση, κατά τις ίδιες πηγές, ξεκίνησε από τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Οι σχετικές πληροφορίες δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθούν από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων σε Χερσώνα και Μικολάιβ, η οποία και «απέτυχε παταγωδώς». Ούτε και αυτές οι αναφορές μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφεραν, εν τω μεταξύ, πως εκτιμάται ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις αναδιάταξης εν όψει επίθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τους ακριβείς στόχους της αντεπίθεσης δεν δίνονται στη δημοσιότητα ούτε από το Κίεβο, ούτε από αμερικανικής πλευράς.

Το Κίεβο διαφαίνεται ότι θα επιχειρήσει -σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως τα καταφέρει κιόλας- να ανακαταλάβει τη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα πριν φθάσει ο χειμώνας. Αυτό που η Ουκρανία σήμερα επιζητά είναι ένα ισχυρό πλήγμα στη ρωσική πολεμική μηχανή, αφενός προς ενίσχυση του ηθικού των πολιτών και του στρατού της και αφετέρου για να πείσει τους διεθνείς συμμάχους να συνεχίσουν να την στηρίζουν.

Η Χερσώνα είναι κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές το μόνο πεδίο που θεωρείται ότι το Κίεβο μπορεί να καταγράψει κέρδη το επόμενο διάστημα. Έρχονται μήνες κατά τους οποίους η Ουκρανία θα πασχίσει να λειτουργήσει επαρκώς τις υποδομές της και οι στρατιώτες της θα πρέπει να αντέξουν στις γραμμές του μετώπου.

Η ουκρανική αντεπίθεση ενέχει αντικειμενικούς περιορισμούς εξαιτίας του επερχόμενου ψύχους, σε μία γεωγραφία όπου καθ' όλη τη διάρκεια της Ιστορίας οι σκληρές συνθήκες του χειμώνα ήταν ανέκαθεν καθοριστικές για την έκβαση των πολέμων.

Σήμερα στην Ουκρανία μαίνεται ένας πόλεμος φθοράς, στον οποίο καμία πλευρά δεν φαίνεται να μπορεί να επικρατήσει. Ένας πόλεμος σε «στρατηγικό αδιέξοδο», δίχως ορατό τέλος στον ορίζοντα, η έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί από το βαθμό κατά τον οποίο η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία με προηγμένα οπλικά συστήματα και οικονομική βοήθεια, τη στιγμή που η ίδια θα έρχεται αντιμέτωπη με έναν σκληρό χειμώνα ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Η ροή προηγμένων δυτικών οπλικών όπλων -περιλαμβανομένων Stinger, αντιαρματικών συστημάτων Javelin, Howitzers 155 χιλιοστών και συστημάτων M142 HIMARS- έχει επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να καθυστερήσουν -όχι όμως να «ακινητοποιήσουν»- τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και κατά μήκος της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας.

Στην παρούσα φάση καμία πλευρά δεν δείχνει να μπορεί να εξασφαλίσει πλεονέκτημα επί του πεδίου, όμως η Ρωσία εξακολουθεί να εδραιώνει τις θέσεις της και αργά μεν, αλλά σταθερά προωθείται στο ουκρανικό έδαφος παρά τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ