ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο στρατιωτικό πακέτο για την Ταϊβάν ύψους 1 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο στρατιωτικό πακέτο για την Ταϊβάν ύψους 1 δισ. δολαρίων
Ενεργό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ταϊβάν AP Photo/Alex Brandon

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση πακέτου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν εκτιμώμενης αξίας 1,1 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Politico, το πακέτο περιλαμβάνει 60 πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας και 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η πληροφορία αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων με την Κίνα μετά την επίσκεψη που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου.

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν

Σημειώνεται πως την Κυριακή ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που διαπλέουν το Στενό της Ταϊβάν, διατηρώντας υψηλό επίπεδο συναγερμού και ευρισκόμενος σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι τα πυραυλοφόρα καταδρομικά USS Antietam και USS Chancellorsville διεξήγαγαν «διέλευση ρουτίνας από το Στενό της Ταϊβάν» την Κυριακή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι διελεύσεις αυτές συνήθως ολοκληρώνονται σε 8 με 12 ώρες και παρακολουθούνται στενά από τον κινεζικό στρατό.

Τα δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πλέουν στα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, έκαναν την πρώτη διέλευση του είδους μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, διαπλέουν τακτικά το στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ