ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση στη Ζαπορίζια - Η Ρωσία καταγγέλλει ουκρανικούς βομβαρδισμούς

Συνεχίζεται η ένταση στη Ζαπορίζια - Η Ρωσία καταγγέλλει ουκρανικούς βομβαρδισμούς
Αυτή η δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies δείχνει πυρκαγιές έξω από τις κύριες εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη ένταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ κατηγόρησαν σήμερα τα ουκρανικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν εκ νέου την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Οι αρχές της πόλης επεσήμαναν ότι δύο οβίδες εξερράγησαν κοντά σε κτήριο του πυρηνικού σταθμού όπου αποθηκεύονται αναλωμένα καύσιμα, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ημέρες η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι είναι καθ 'οδόν.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να εγκαταλείψει τον τομέα αυτόν ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «θέτει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος».

«Η Ρωσία πρέπει να φύγει. Και ο ΔΟΑΕ και άλλες χώρες οφείλουν να τους αναγκάσουν να φύγουν», τόνισε ο Κουλέμπα την Δευτέρα.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ