ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Ρεπουμπλικανών για «οδομαχίες» εάν διωχθεί ποινικά ο Τραμπ

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Ρεπουμπλικανών για «οδομαχίες» εάν διωχθεί ποινικά ο Τραμπ
Για απόπειρα εισαγγελικών λειτουργών, προσκείμενων στους Δημοκρατικούς, να εξοντώσουν πολιτικά τον Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίνζι Γκράαμ AP Photo/Andrew Harnik, File

Στο τοξικό κλίμα και την ακραία πόλωση που «τυλίγει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, συντείνει η προειδοποίηση-απειλή του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίνζι Γκράαμ ότι θα ξεσπάσουν «ταραχές στους δρόμους» εάν διωχθεί ποινικά ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν επιχειρήσουν να προσαγάγουν σε δίκη τον πρόεδρο Τραμπ [...] κυριολεκτικά θα έχουμε ταραχές στους δρόμους», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εκπροσωπεί τη Νότια Καρολίνα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ανησυχώ για τη χώρα», συμπλήρωσε.

Παρότι τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τον πρώην πρόεδρο είναι πλέον «βουνό», ο γερουσιαστής τόνισε πως για τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς, δεν χωράει αμφιβολία πως εκτυλίσσεται απόπειρα εισαγγελικών λειτουργών, προσκείμενων στους Δημοκρατικούς, να εξοντώσουν πολιτικά τον πρώην πρόεδρο.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίνζι ΓκράαμAP Photo/Carolyn Kaster, Pool

«Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου, πιστεύουμε πως σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, το ζήτημα δεν είναι ο νόμος. Το ζήτημα είναι να τον τσακίσουν [πολιτικά]», επέμεινε.

Ο Λίνζι Γκράαμ, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη της παράταξης, διέκοψε για βραχύ χρονικό διάστημα τις σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο μετά την επίθεση υποστηρικτών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021. Ο γερουσιαστής, που ενίοτε παίζει γκολφ με τον επιχειρηματία, είχε μάλιστα πει πως η σχέση τους «τέλειωσε».

Όμως, μέσα σε μερικές εβδομάδες, πρόβαλε δικαιολογίες για τα πεπραγμένα του Ντόναλντ Τραμπ και ξανανέβηκε στο «τρένο» του κινήματος MAGA (σ.σ. αρκτικόλεξο που παραπέμπει στο σύνθημα Τραμπ 'Make America Great Again'), σημειώνεται σε ρεπορτάζ της New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Γκράαμ «πολεμά» το τρέχον διάστημα κλήτευση να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων στην Τζόρτζια για την προσπάθεια Τραμπ να αναγκάσει πολιτειακούς αξιωματούχους να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, όταν έχασε από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία.

Συνεχίζει να υπερασπίζεται τον πρώην πρόεδρο παρότι βρέθηκαν κούτες με διαβαθμισμένα έγγραφα, ακόμα και άκρως απόρρητα, στην πολυτελή κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

Λίγους μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, το FBI διενεργεί έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ διότι πήρε μαζί του διαβαθμισμένα έγγραφα όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο και δεν τα επέστρεψε παρότι του ζητήθηκε ακόμη και με κλήτευση.

Όπως και ορισμένα άλλα στελέχη της παράταξης, ο Λίνζι Γκράαμ επικαλέστηκε το «σίριαλ» με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών για να επιχειρηματολογήσει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να διωχθεί δυνάμει του Νόμου περί Κατασκοπείας ή για παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

«Η Χίλαρι Κλίντον είχε στήσει σέρβερ στο υπόγειό της» δήλωσε χωρίς να αναφέρει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης διενήργησε έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προτού αποφασίσει να μην της ασκηθεί δίωξη.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί -η πλειοψηφία των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών- πιστεύουν μέχρι και σήμερα τη θεωρία πως η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας, παρότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη επ' αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ