ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια για το 40% των Αμερικανών

Πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια για το 40% των Αμερικανών
Καπιτώλιο 6 Ιανουαρίου 2021, «δοκιμάζεται» η Δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες AP Photo/John Minchillo, File

Τη στιγμή που στελέχη των Ρεπουμπλικανών επιστρατεύουν «τακτικές» ανάλογες των κινήσεων Τραμπ προ της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ -εκτοξεύοντας συγκεκαλυμμένες απειλές περί «οδομαχιών» εάν διωχθεί ποινικά ο τέως πρόεδρος-, νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει πως ποσοστό άνω του 40% των Αμερικανών θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου εντός μίας δεκαετίας. Το ποσοστό ξεπερνά το 50% μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «σκληροί» Ρεπουμπλικανοί.

Η εμπρηστική ρητορική εκ μέρους υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ αντικατοπτρίζεται στα ευρήματα της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου YouGov και του Economist, τα οποία και συμβαδίζουν με ανάλογες έρευνες το τελευταίο διάστημα.

Το τοξικό κλίμα και την ακραία πόλωση που «τυλίγει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, έχει έλθει, δε, να δυναμιτίσει η προειδοποίηση-απειλή του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίνζι Γκράαμ ότι θα ξεσπάσουν «ταραχές στους δρόμους» εάν διωχθεί ποινικά ο Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο.

Διαβάστε αναλυτικά

Προειδοποιήσεις Ρεπουμπλικανών για «οδομαχίες» εάν διωχθεί ποινικά ο Τραμπ

Οι Λίνζι Γκράαμ κατακεραυνώνεται για τις δηλώσεις του, με την πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελά Μέρι ΜακΚόρντ να δηλώνει στο CNNi ότι «ήταν απίστευτα ανεύθυνο για έναν εκλεγμένο αξιωματούχο να διατυπώνει επί της ουσίας συγεκαλυμμένες απειλές βίας», απλά και μόνο επειδή οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης «κάνουν τη δουλειά τους».

Λέγοντας «οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, μπορεί να είναι βίαιοι», υπογράμμισε η Μέρι ΜακΚόρντ, έδειξε ότι «αυτό που [ο Τραμπ] γνωρίζει, και αυτό που γνωρίζει επίσης ο Λίνζι Γκράαμ, είναι ότι οι άνθρωποι το ακούνε αυτό, και στην πράξη κινητοποιούνται».

«Η 6η Ιανουαρίου ήταν το αποτέλεσμα αυτού του είδους τακτικής του προέδρου Τραμπ και των συμμάχων του», υπογράμμισε.

Μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ανταποκρισμένοι στο κάλεσμά του «να παλέψουν σαν κολασμένοι» για να ανατρέψουν την εκλογική νίκη (προΐον νοθείας κατά τον Τραμπ) του Τζο Μπάιντεν, οι φόβοι για ξέσπασμα πολιτικής βίας στις ΗΠΑ έχουν ενταθεί.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι μια πλήρους κλίμακας ένοπλη σύγκρουση, όπως ο αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος του 1861-65, παραμένει απίθανη.

Όμως πολλοί φοβούνται την αύξηση του πολιτικού διχασμού και της πολιτικής βίας, ιδιαίτερα καθώς Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς Τραμπ περί εκλογικής νοθείας, διεκδικούν έδρες στο Κογκρέσο, θέσεις κυβερνήτη και πολιτειακά αξιώματα.

Η Ρέιτσελ Κλέινφιλντ, ειδική στις εμφύλιες συγκρούσεις στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε πρόσφατα στον Guardian: «Χώρες με δημοκρατίες και κυβερνήσεις τόσο ισχυρές όσο η Αμερική δεν 'πέφτουν' σε εμφύλιο πόλεμο. Αλλά αν οι θεσμοί μας εξασθενήσουν, η ιστορία θα μπορούσε να είναι διαφορετική».

Στη δημοσκόπηση του YouGov και του Economist, το 65% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε ότι η πολιτική βία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2021. Ελαφρώς λιγότεροι, το 62%, πιστεύει ότι η πολιτική βία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης: «Κοιτάζοντας το μέλλον για τα επόμενα 10 χρόνια, πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι να υπάρξει εμφύλιος πόλεμος σε αυτή τη χώρα;»

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 43% απάντησε ότι ο εμφύλιος πόλεμος ήταν τουλάχιστον κάπως πιθανός. Μεταξύ των «σκληρών» Δημοκρατικών και ανεξάρτητων το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 40%. Όμως, μεταξύ των «σκληρών» Ρεπουμπλικανών, το 54% είπε ότι ο εμφύλιος πόλεμος ήταν τουλάχιστον κάπως πιθανός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ