ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας λόγω βομβαρδισμών - Διαρκή παρουσία εξετάζει η ΙΑΕΑ

Ζαπορίζια: Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας λόγω βομβαρδισμών - Διαρκή παρουσία εξετάζει η ΙΑΕΑ
Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού που παρέμενε σε λειτουργία έκλεισε λόγω των βομβαρδισμών Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Αυξημένη επιτήρηση θέλει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια την ώρα που φαίνονται να υπάρχουν προβλήματα καθώς είναι εκτός λειτουργίας ο ένας αντιδραστήρας λόγω βομβαρδισμών.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom, ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού που παρέμενε σε λειτουργία έκλεισε λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Ως αποτέλεσμα ακόμη ενός βομβαρδισμού από τις ρωσικές (...) δυνάμεις εναντίον του χώρου του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε η έκτακτη προστασία και έκλεισε η πέμπτη μονάδα παραγωγής ενέργειας», ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Η Energoatom πρόσθεσε ότι «η μονάδα παραγωγής ενέργειας 6 εξακολουθεί να λειτουργεί» και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

Η αποστολή του ΙΑΕΑ έχει αναχωρήσει για την Ζαπορίζια με τον επικεφαλής, Ραφαέλ Γκρόσι να εξετάζει το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό.

«Υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα και σήμερα το πρωί, ως πολύ πρόσφατα, (ως) πριν από λίγα λεπτά (...) όμως ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν σταματάμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει η αποστολή με επικεφαλής τον ίδιο για να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό.

Χωρίς ρεύμα πόλη κοντά στη Ζαπορίζια

Παράλληλα, διορισθείς από τη Ρωσία αξιωματούχος της πόλης Ενερχοντάρ, στην οποία βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, δήλωσε πως δεν έχει ρεύμα στην περιοχή.

Η πόλη δεν έχει ρεύμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη επίσκεψη στον σταθμό των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), πρόσθεσε ο Αλεξάντερ Βόλγκα, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι «ομάδα δολιοφθορέων» διέσχισε τον Δνείπερο ερχόμενη από υπό ουκρανικό έλεγχο κοντινή περιοχή σήμερα το πρωί.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, αξιωματούχος διορισθείς από τη Ρωσία στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στην επίσκεψη της αποστολής του ΙΑΕΑ.

Η Ουκρανία το διαψεύδει λέγοντας πως οι Ρώσοι προκαλούν προβλήματα και κάνουν επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ